muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georges Bizet

eigenlijk Alexandre César Léopold Bizet geb. 25-10-1838 te Parijs - gest. 3-6-1875 te Bougival bij Parijs
Frans componist

Georges Bizet kwam uit een muzikale familie en mocht al op negenjarige leeftijd de pianoklas van Jean Francois Marmontel aan het conservatorium te Parijs bezoeken. Officieel werd hij echter pas in 1848 voor de studie aan de hogeschool toegelaten en hij studeerde verder piano bij Marmontel, orgel bij Francois Benoist, harmonieleer bij de later bevriende Charles Gounod en compositie bij Fromental Halévy, zijn latere schoonvader.

Bizet behaalde veel onderscheidingen voor zijn fijne en briljante pianospel en voor orgel- en fugacomposities. In 1857 won hij de "Grand Prix de Rome" met de cantate Clovis en Clotilde.

Bizet, die Wolfgang Amadeus Mozart zijn lievelingscomponist noemde, schreef naast talrijke opera's, liederen, duetten, koren en een symfonie ook pianowerken. Zijn grote verdienste ligt in het feit dat hij de Opéra comique nieuw leven heeft ingeblazen. De temperamentvolle en vaak onstuimige Bizet verstond de kunst om de muziek van de 18de eeuw te vermengen met ritmes en harmonieën uit zijn eigen tijd.
Van de operacomposities, die zich allemaal op buitenlandse, of zelfs exotische locaties afspelen, is de opera "Carmen" het meest bekend. Deze wordt tot op de dag van vandaag tot de meest gespeelde opera's ter wereld gerekend. Het overweldigende succes van deze opera, die aanvankelijk zeer koel ontvangen werd, heeft de componist helaas niet meer mogen beleven. Drie maanden na de première stierf de nog maar 37-jarige Bizet, waarschijnlijk ten gevolge van een hartstilstand.
keuze uit de werken: de opera Les Pêcheurs de Perles (Ned.: De Parelvissers, Parijs 1863) en de opera Carmen (Parijs 1875)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.