muziekbus
Dit artikel is 08-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georges Auric

Georges Auric geb. 15-2-1899 in Lodève/Herault, gest. 23-7-1983 in Parijs, Franse componist die internationaal bekendheid verwierf door zijn lidmaatschap van de Groupe des Six.

Georges Auric kwam al op zijn veertiende jaar naar Parijs om daar aan het conservatorium contrapunt lessen te volgen bij Georges Caussade en later compositielessen bij Vincent d'Indy aan de 'Scola Cantorum'.
Op zijn vijftiende jaar debuteerde hij met liederen bij de Société Nationale.

Door zijn vriendschap met Darius Milhaud kwam hij in contact met Erik Satie en Jean Cocteau, die met hun denkbeelden gericht tegen Wagner en het debussysme (impressionisme), grote invloed op zijn verdere ontwikkeling hebben uitgeoefend. Door deze vriendschap werd hij lid van de Groupe des Six wat hem internationale bekendheid verwierf.

Zijn composities laten een classicistische stijl met humoristisch-ironische elementen zien en zijn beïnvloed door Erik Satie.

De in de jaren 1962-68 tot 'Administrateur général des Théâtres Lyriques Nationaux' benoemde componist schreef o.a. twee opera's, talrijke muziekstukken voor toneel en film, zes balletten, een ouverture en vier impromptu's voor piano.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.