muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georges Aperghis

Machinations 1/3Machinations van Georges Aperghis - met Sylvie Levesque, Donatienne Michel-Dansac, Olivier Pasquet, Sylvie Sacoun, Genevieve StrosserGeorges Aperghis geboren 1945 in Athene
Griekse componist

Georges Aperghis komt uit een artistieke familie, zijn vader is beeldhouwer en z'n moeder schilder. Als componist is Aperghis autodidact. Hij vestigde zich 1963 in Parijs, waar hij Xenakis ontmoette.

Aanvankelijk liet Aperghis zich beïnvloeden door het serialisme en de musique concrète. Vanaf 1970 ontwikkelde hij een meer persoonlijke stijl, waarin hij de relatie tussen muziek en tekst onderzocht. Hij was bijzonder geïnteresseerd in het muziektheater, wat resulteerde in zijn eerste stuk La tragique histoire du nécromancien Hiéronimo et de son miroir (1971 ) en vervolgens een hele reeks muziektheaterstukken.

In 1967 richtte Aperghis het ATEM (Atelier Théâtre et Musique) op, dat hij in 1997 verliet, na zo'n 20 producties.

Vanaf 1973 schrijft Aperghis ook opera's. Voor zijn eerste opera 'Pandaemonium' schreef hij zelf de tekst, voor zijn latere opera's liet hij zich inspireren door Jules Verne, Freud, Diderot, Edgar Poe en Levi-Strauss.

Verder schrijft Aperghis ook instrumentale muziek.

website: www.aperghis.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.