muziekbus
Dit artikel is 06-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Shearing

George Shearing - Lullaby Of BirdlandAmerikaanse jazzpianist van Britse geboorte, geboren 13 augustus 1919 in Londen.

George Albert Shearing werd blind geboren en leerde op 3-jarige leeftijd pianospelen. Na beperkte opleiding en uitgebreid luisteren naar jazzopnames, begon hij bij hotels, clubs en pubs in de omgeving van Londen te spelen, soms solo, nu en dan met dansorkesten.

In 1940 sloot Shearing zich aan bij de populaire band van Harry Parry, een ster in het Verenigd Koninkrijk. Hij trad op voor de BBC, speelde met de in Londen gevestigde groepen van Stephane Grappelli in de vroege jaren '40, en won zeven opeenvolgende Melody Maker polls.

In 1946 vestigde Shearing zich in de Verenigde Staten. In 1955 werd hij een genaturaliseerde burger van de Verenigde Staten.

Hij leidde een kwintet (piano met jazzgitaar, contrabas, drums en vibrafoon), dat in de loop van de jaren Cal Tjader, Margie Hyams, Denzil Best, Israël Crosby, Joe Pass en Gary Burton bevatte. Shearing maakte een serie populaire opnamen zoals "September In The Rain" en zijn eigen compositie, "Lullaby Of Birdland" (1952). Zijn stijl, met inbegrip van het gezamenlijke spelen van de melodie door piano, jazzgitaar en vibrafoon, werd ook veel nagevolgd en ging deel uitmaken van het vocabulaire van de popmuziek, zodat zijn opnames van die periode nu veel minder innovatief klinken dan zij toentertijd deden.

Later speelde Shearing met een trio, solo en steeds vaker in een duo. Onder zijn samenwerkingen zijn sets met de Montgomery Brothers, Marian McPartland, Brian Torff, Jim Hall, Hank Jones en Kenny Davern geweest.

In de jaren 1970 was de populariteit van Shearing aanzienlijk verminderd, maar toen hij een contract tekende met Concord Records in 1979 kende zijn muziek een herleving.

In de loop van de jaren heeft Shearing ook met vocalisten als Peggy Lee, Ernestine Anderson, Carmen McRae, en in het bijzonder Mel Tormé samengewerkt, met wie hij vaak in de late jaren '80 en de vroege jaren '90 bij festivals, op radio en voor opnamen optrad.

Onlangs werkte Shearing samen met het John Pizzarelli Trio om samen tot het album The Rare Delight of You te komen, dat uiterst goede kritieken ontving. De albumcover, die Pizzarelli en Shearing toont terwijl zij poseren voor een stevige blauwe achtergrond, werd ontworpen om op de cover van Nat King Cole Sings: The George Shearing Quintet Plays te lijken, een legendarische jazzopname waarmee het wat betreft stijl sommige gelijkenissen deelt.

Shearings interesse in klassieke muziek resulteerde in sommige uitvoeringen met orkesten in de jaren 1950 en de jaren 1960, en zijn solo's zijn vaak geïnspireerd op Debussy en in het bijzonder Erik Satie. Shearing maakte ook een opname met de klassieke Franse hoornspeler Barry Tuckwell.

Shearing schreef een aantal jazzarrangementen van hymnen voor orgel in samenwerking met organist Dale Wood, die in de vorm van bladmuziek zijn gepubliceerd.

In 2005 kwam George Shearings autobiografie uit, passend getiteld Lullaby Of Birdland.

website:
. www.georgeshearing.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.