muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George BenjaminEngelse componist, dirigent, pianist en leraar, geboren 1960 in Londen.

George Benjamin is een Engels componist van moderne klassieke muziek. Hij woont en werkt in Londen, waar hij sinds 2001 aan het King's College in Londen verbonden is als Professor of Composition.

Biografie
George Benjamin heeft pianolessen vanaf zijn 7de en schrijft zijn eerste composities op 9-jarige leeftijd.

In 1976 verhuisde hij naar Parijs om te studeren bij de componist Olivier Messiaen, die het talent van de jonge Brit vergeleek met niemand minder dan dat van Mozart. Daarna studeerde hij verder bij Alexander Goehr aan het King's College Cambridge.

1979-80 Ringed by the Flat Horizon
Op twintigjarige leeftijd werd zijn eerste orkestwerk Ringed by the Flat Horizon al uitgevoerd tijdens de BBC Proms. Hij is dan de jongste componist van wie ooit een werk gespeeld werd op de BBC Promenade Concerten. Dit werk voor cello en orkest werd geïnspireerd door een foto van een onweersbui boven de woestijn van New Mexico. In de muziek wordt een geheimzinnige spanning opgebouwd, als de stilte voor de storm.

Sinds hij er voor het eerst zijn opwachting maakte in 1999, heeft Benjamin een goede band met het Tanglewood Festival in Amerika. Als gastdirigent leidt hij daarnaast geregeld de grootste orkesten ter wereld, waaronder London sinfonietta, de Berliner Philharmoniker en het Concertgebouworkest. In 1999 maakte hij bovendien zijn debuut als operadirigent bij een uitvoering van Pelléas et Mélisande in La Monnaie te Brussel.

Hij is oudstudent van het Royal College of Music te Londen.

In de herfst van 2006 stond zijn eerste werk voor muziektheater, Into the Little Hill, centraal tijdens het Festival d'Automne te Parijs.

George Benjamin heeft bovendien de vierde Roche commissie aangenomen, waarvan hij het resultaat als composer-in-residence tijdens het festival Lucerne in 2008 zal presenteren.

Websites: www.muziekweb.nl, www.curatingthelibrary.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.