muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Antheil

George Antheil geb. Trenton, New Jersey 8-7-1900 - gest. New York 1959
Amerikaans componist

Antheil componeerde al op jonge leeftijd en studeerde piano bij Constantin von Sternberg in Philadelphia. In die tijd schreef hij o.a. The Sinking of the Titanic. Daarna studeerde hij compositie bij Ernest Bloch in New York en later bij Schnabel in Berlijn.

In 1922 ging hij naar Europa waar hij zijn carrière begon als pianist van voornamelijk zijn eigen werk; Mechanisms, Airplane Sonata en Sonata Sauvage. De relletjes naar aanleiding van zijn concerten droegen bij aan zijn bekendheid. In Berlijn ontmoette hij Igor Stravinsky door wie hij sterk beïnvloed werd in zijn stijl van componeren.

In Parijs was hij bevriend met een groot aantal kunstenaars zoals James Joyce, Ezra Pound, Gertrude Stein, Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, Eric Satie, William Yeats en Igor Stravinsky, waarbij Antheil fungeerde als muzikaal voorvechter van hun modernistische ideeën. Het hoogtepunt van deze periode is zijn werk Ballet mécanique, normaal orkest, tien piano's, enkele aambeelden, elektrische machines, autoclaxons, vliegtuigpropellors etc., wat een enorme opschudding verwekte tijdens zijn Amerikaanse première in Carnegie Hall in 1927.
Verder schreef hij de symfonie Zingareska (jazzpassages) (1922), pianostukken waaraan de vuisten te pas komen, , Jazz symphonie (1925), een opera Transatlantic (1930).

Later ging Antheil Beethovens muziek bestuderen en gebruikte neo-romantische en neo-classisistische elementen in zijn composities, Symphonie en fa, het Tweede Pianoconcert, en de Suite voor orkest.
In 1936 vestigde hij zich in Hollywood en schreef fillmuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.