muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gaspare SpontiniGaspare Luigi Pacifico Spontini geboren 14 november 1774 Majolati, Ancona, gestorven 24 januari 1851 Majolati
Italiaans componist

Gedurende de eerste helft van de negentiende eeuw groeide Parijs onder de gezamenlijke invloed van Christoph von Gluck, de Franse Revolutie en het Napoleontische keizerrijk uit tot de Europese hoofdstad van de opera. Het culturele klimaat was er gunstig voor de opkomst van de serieuze opera, zoals bij voorbeeld La Vestale (De Vestaalse maagd, 1807). De componist van dit werk was de favoriete musicus van keizerin Josephine, Gaspare Spontini (1774-1851), een Italiaan die in 1803 naar Parijs was gekomen. In La Vestale combineerde Spontini het heroïsche karakter van de late opera's van Gluck met de hoge dramatische spanning van de destijds populaire verhalen vol ontsnappingen en reddingen. Hij omgaf het geheel met een vertoon van grote pracht door solisten, koor en orkest.
Spontini's belangrijkste collega's in Parijs waren Luigi Cherubini en Etienne Nicolas Méhul (1763-1817).

Ook Gasparo Spontini behoort tot de Italiaanse meesters die hun land verlieten en te Parijs aan de ontwikkeling der Franse muziek meewerkten door, uitgaande van de navolging van Gluck (La Vestale, 1807), de vorm der tragédie lyrique om te bouwen tot grand-opéra (Fernand Gortez). In 1820 vestigde hij zich in Berlijn, waar hij nog een aantal opera's op Duitse teksten schreef. Hij was een hoogbegaafd meester wiens ontwikkeling helaas niet aan de verwachtingen, door de grootse en nobele Vestale gewekt, heeft voldaan, en in het bijzonder in Duitsland eer schadelijk dan stimulerend op het muziekleven heeft ingewerkt.

biografie
Na een eerste muzikale opleiding bij G. Menghini en V. Ciuffalotti in Jesi studeerde Gasparo Spontini vanaf 1793 twee jaar aan het "Conservatorio della Pietà de' Turchini" te Napels, waar hij o.a. leerling was van N. Sala en Giacomo Tritto. Na een succesvolle opvoering van zijn eerste opera te Rome, studeerde hij bij Piccinni.

Spontini vestigde zich in 1803 Parijs, waar hij door keizerin Josephine twee jaar later tot hofcomponist en kapelmeester werd benoemd. Hij oogstte hier groot succes met La Vestale (1807) en Ferdinand Cortez (1809). Spontini was hiermee de muzikale autoriteit van het empire geworden en de grondlegger van de Grand Opéra.

In 1810 werd Spontini de directeur van het Théâtre Italien in Parijs. Twee jaar later verloor hij deze functie weer omdat het theater in grote financiële problemen was gekomen. Hij maakte de Restauratie mee.

In 1819 voldeed Spontini aan het verzoek van koning Friedrich Wilhelm III van Pruisen en werd hofcomponist en General-Musikdirektor te Berlijn, welke post hij tengevolge van zijn tirannieke en verwaande optreden in 1841 moest neerleggen.

Daarna ging Gaspare Spontini terug naar Parijs, tot hij in 1850 naar zijn geboorteplaats Majolati terugkeerde. Daar stierf hij op 24 januari 1851 op een leeftijd van 76 jaar.

Spontini's opera's, in het begin nog onder invloed van Cimarosa en later ook enige tijd van Gluck, weerspiegelden met hun pracht en praal de geest van het empire.

Gaspare Spontini componeerde naast een symfonie, een koorwerk, kerkmuziek, een liederencyclus voor zang met piano en harp ongeveer 25 zeer succesvolle opera's, waaronder Olimpia (1819), Nurmahahl (1822), Alcidor (1825), Agnes von Hohenstaufen (1829).
Spontini heeft zich echter niet alleen voor de verspreiding van zijn eigen operacomposities ingezet, maar ook voor de eigentijdse Duitse opera, en dan vooral voor Carl Maria von Weber.

website: www.fondazionepergolesispontini.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.