muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Garrick OhlssonGarrick Ohlsson geboren 3 april 1948 in Bronxville/New York
Amerikaans pianist

De Amerikaanse virtuoos Garrick Ohlsson geldt als een van de meest begaafde kunstenaars uit de geschiedenis van pianomuziek. Hij is in gelijke mate bekend om zijn omvangrijke repertoire en zijn buitengewone technische vaardigheden.

Chopin Prelude Op 45 Prelude No.16 Op.25 Garrick Ohlsson

Ohlsson werd in New York, geboren, waar hij als als achtjarige met zijn pianoles begon op het Westchester Conservatory of Music. Toen hij 13 was werd hij toegelaten tot de Juilliard School. Op de High School bleek Ohlsson's bijzondere aanleg voor wiskunde en talen, maar het concertpodium werd de plaats voor zijn echte carrière.

Ohlsson's muzikale ontwikkeling werd in verschillende richtingen door een aantal uitstekende leraren beïnvloed. Zeker moeten genoemd worden: Claudio Arrau, Olga Barbini, Tom Lishman, Sascha Gorodnitzki, Rosina Lhévinne en Irma Wolpe.

Bij de Italiaanse Busoni-wedstrijd in 1966 en bij de pianowedstrijd van Montreal in 1968 kreeg hij de eerste prijs. Zijn triomf was echter toen Ohlsson de gouden medaille won bij de Warschauer Chopin-wedstrijd in 1970, waardoor hij in de hele wereld de naam kreeg één van de beste pianisten van zijn generatie te zijn. Sindsdien heeft hij ongeveer een dozijn concertreizen naar Polen gemaakt, waar hij tot nu toe bijna een nationale held is.

Zijn concertrepertoire reikt van J. Haydn en W.A. Mozart tot de meesters uit de 20ste eeuw. Hij beheerst rond 70 werken voor piano en orkest en wordt algemeen erkend als een meesterlijk Chopin-interpreet.

Garrick Ohlsson treedt niet alleen op met de grote Noord-Amerikaanse en Europese symfonieorksten, maar is bovendien een enthousiast kamermusicus. Hij musiceerde onder andere met het Cleveland-, Emerson-, Takás- en Tokio-strijkkwartet. Samen met de violiste Jorja Fleezanis en de cellist Michael Grebanier richtte hij het in San Francisco gevestigde FOG-Trio op.

Garrick Ohlsson heeft talrijke opnamen voor verschillende labels gemaakt, onder andere voor Arabesque, Angel, Bridge, BMG, Delos, Hänssler, Nonesuch, Telarc en Virgin Classics; vele van zijn producties werden genomineerd voor de Grammy. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.