muziekbus
Dit artikel is 19-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gabriel Pierne

Gabriel PiernéHenri Constant Gabriel Pierné, Frans componist, organist en dirigent, geboren Metz 16 augustus 1863, gestorven Ploujean, Finistère, 17 juli 1937

Harp & String Quartet - Gabriel Pierné: Voyage

Gabriel Pierné studeerde van 1871 tot 1882 aan het conservatorium van Parijs, waar zijn leermeesters waren Albert Lavignac, Antoine François Marmontel (piano), Émile Durand, César Franck (orgel), Massenet (compositie). Op zijn elfde jaar won Pierné een medaille voor zijn bekwaamheid in solfège, in 1874 won hij de eerste medaille voor solfège, in 1879 voor piano, in 1881 voor contrapunt en fuga en in 1882 voor orgel. Eveneens in 1882 won Pierné de Grand Prix de Rome met zijn cantata Edith.

In 1890 volgde Gabriel Pierne zijn voormalige leraar Franck, na diens overlijden, op als organist aan de kathedraal St. Clothilde, een grote eer voor een jonge man van 27. Hij behield deze functie tot 1898, tot hij door een andere oud-leerling van Franck werd opgevolgd Charles Tournemire.

Pierné verliet zijn carrière als organist en concentreerde zich op dirigeren en componeren. In 1903 maakte hij zijn debuut als assistent dirigent van de Concerts Colonne, waarvan hij van 1910 tot 1934 eerste dirigent werd na het overlijden van E. Colonne. Hij werd zeer bekend als chef d'orchestre en gebruikte dit om een groot deel van zijn repetitie tijd te besteden aan aan het voorbereiden van nieuwe werken, waaronder die van Claude Debussy, Maurice Ravel, Albert Roussel, Igor Stravinski, etc.

Naast zijn activiteiten op het podium was Pierné lid van de Raad van Bestuur van het Parijse conservatorium en componeerde hij voor de Ballet Russes. Hij produceerde drie succesvolle balletten tussen 1923 en 1934.

In 1924 werd Pierne lid van de Académie des Beaux Arts en in datzelfde jaar werd hij tot Chevalier de la Légion d'honneur benoemd.

Gabriel Pierné's oeuvre als componist is lang niet zo groot als sommige van zijn Parijse collega's zoals in het bijzonder Camille Saint-Saëns. Hij componeerde 8 opera's, oratoria, instrumentale- en orkestmuziek en liederen. Hij schreef in typische Franse stijl, zonder zeer oorspronkelijk te zijn is zijn muziek altijd elegant, pittoresk, discreet en van zuivere goede smaak. Hij meed de symfonische vorm ten gunste van de orkestrale gedichten en karakter stukken. Zijn werken worden alle gekarakteriseerd door zijn heldere techniek en plezierige synthese van Franckiaanse en Debussyaanse toetsen.

Zijn populairste werken zijn, het oratorio La Croisade des Enfants (1905), de piano werken Marche des petits soldats de plomb en Entrance of the Little Faun en Introduction et variations sur une ronde populaire voor saxofoon kwartet.

website: www.bach-cantatas.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.