kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Funk-Brothers

The Funk Brothers is de naam voor een groep artiesten die op vele grote hits van het Motown label als sessieartiesten optraden maar nooit als zodanig onder deze naam naar voren kwamen.

Motown-producer Berry Gordy contracteerde na het oprichten van zijn opnamestudio de beste Detroitse jazzmuzikanten. Hij verplichtte hen om altijd beschikbaar te zijn voor opname-sessies hetgeen hen hinderde in een latere carrière onder hun eigen namen.

Bassist James Jamerson, Drummer Benny Benjamin en pianist Earl van Dyke speelden mee op meer nummer-1 hits dan Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys bij elkaar.

In voornamelijk nachtelijke opnamesessies werd de basis gelegd voor vele hits die later werden ingezongen door grootheden als The Supremes, Marvin Gaye, The Four Tops, Stevie Wonder, The Temptations en Smoky Robinson & The Miracles.

Hoewel er in de jaren zestig platen van hen waren verschenen onder de naam Earl van Dyke & The Soul Brothers, werden deze artiesten pas veel later bij naam bekend. Met name in 2003 werden de Funk Brothers onsterfelijk door het uitbrengen van de bioscoopdocumentaire Standing in the Shadows of Motown geproduceerd door Don Was. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van muziekjournalist Allan Slutsky over leven en werk van de muzikale reus James Jamerson. De film is deels documentaire, deels tributeconcert en deels in scène gezet historisch drama.

Aan de film werd meegewerkt door Motown-muzikanten waaronder gitaristen Joe Messina en Eddie Willis, toetsenisten Joe Hunter en Johnny Griffith (toetsenisten van het eerste uur), percussionisten Uriel Jones en Jack Ashford, bassist Bob Babbitt en de, na de filmopnamen overleden, drummer Richard "Pistol" Allen.

In 2004 kwamen de overgebleven leden van de band voor het eerst naar Nederland. Ze gaven een spetterend concert in Paradiso met als gastrollen Steve Winwood en Billy Preston.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Funk_Brothers.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 5.