muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fritz Wunderlich

(geb. 26.9.1930 in Kusel, gest. 17.9.1966 in Heidelberg), Duits tenor.

De tenor Fritz Wunderlich kwam op de wereld als Friedrich Karl Otto Wunderlich op 26 september 1930 in het Duitse Kusel.

Hij had zeer muzikale ouders: zijn moeder speelde viool en zijn vader was koordirigent. Hij verloor in 1935 op jonge leeftijd zijn vader en zijn bestaan werd natuurlijk ook getekend door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Wunderlich kreeg een beurs om te studeren aan de Freiburg-muziekakademie in Breisgau. Hij studeerde daar ook hoorn vanwege zijn fenomenale ademtechniek.

Na de oorlog verdiende de jonge Wunderlich zijn geld door te zingen in een lokale dansband. Duidelijk was dat hij een mooie stem had. Hij kreeg dan ook het advies auditie te doen bij de Musikhochschule in Freiburg. Hij werd aangenomen en kreeg de vier daarop volgende jaren les van Margarethe von Winterfeld.

In 1954 zong Wunderlich de rol van Tamino in 'Die Zauberflöte' in een studentenproductie. Hij werd ontdekt en gevraagd om te spelen in 'Der Bettelstudent', het was zijn eerste professionele rol. Hij debuteerde hij in de Württemberger Opera in de rol van Ulrich Eisinger in Die Meistersinger van Wagner.

In 1955, na zijn afstuderen werd hij uitgenodigd door dirigent Ferdinand Leitner om te komen zingen in het 'Württemberg Staatstheater' in Stuttgart. In de rol van wederom Tamino, behaalde hij zijn eerste grote succes. Tijdens zijn korte leven bleef hij verbonden aan dit theater, zelfs toen zijn hij internationaal begon door te breken.

In 1958 zong hij voor het eerst in München en Wenen en had enorm succes tijdens het Salzburg Festival van 1959 in Richard Strauss' opera 'Die schweigsame Frau'. Hij kreeg aanbiedingen van over de hele wereld en vestigde zijn reputatie als uitzonderlijk getalenteerd tenor.

Hoewel Wunderlich vooral uitblonk in Mozart opera's zong hij ook in opera's van Händel, Richard Strauss en Pfitzner en werk van Werner Egk, Carl Orff en Leos Janacek, Bach's 'Mattheus Passion' en Mahlers 'Lied von der Erde'.

Wunderlich werd in het laatste decennium van zijn leven niet alleen wereldberoemd met zijn Mozart-vertolkingen, zijn lenige en flexibele stem leende zich voor een breed repertoire: Schubert-liederen, Bach, Mahler, Belcanto, operette en lichte operarollen. In The Met debuteerde hij als Don Ottavio.

De hele wereld lag aan zijn voeten, maar een val van een trap in het huis van vrienden werd hem noodlottig: in september 1966, vlak voor zijn 36e verjaardag stierf Wunderlich aldus op tragische wijze.

Wie ooit zijn stem heeft gehoord is verkocht: hij klinkt nog steeds met een tijdloze frisheid in de huiskamers van klassiek muziekliefhebbers.

Zie (en beluister) ook de bronnen op: www.avroklassiek.nl, www.audio-muziek.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.