muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fritz Kreisler

Fritz Kreisler geboren Wenen, 2-2-1875, gestorven New York, 29-1-1962
Oostenrijks vioolvirtuoos en componist

Fritz Kreisler studeerde in Wenen bij Joseph Hellmesberger en in Parijs bij Joseph Massart, waar hij ook compositielessen volgde bij Léo Delibes.

Kreisler maakte zijn debuut in de VS op 10 november 1888 in de Steinway Hall in New York en maakte zijn eerste tournee door de VS in 1888-89 met Moriz Rosenthal. Daarna keerde hij terug naar Wenen, waar hij solliciteerde voor een baan bij de Wiener Philharmoniker. Hij werd afgewezen waarop hij de muziek liet voor wat het was en eerst medicijnen ging studeren en daarna schilderkunst.

Hij zat in enige tijd in dienst voordat hij terugkeerde tot de viool in 1899, waarbij hij een concert gaf met het Berliner Philharmoniker onder directie van Arthur Nikisch. Dit concert en een aantal tournees door Amerika van 1901 tot 1903, gaven hem faam.

In 1910 gaf Kreisler de première van Edward Elgar's vioolconcert, een werk aan hem opgedragen. Hij zat in WO I korte tijd in het Oostenrijkse leger, voordat hij eervol ontslag kreeg, nadat hij gewond was geraakt. Hij bracht de resterend4e oorlogsjaren in de VS door.

In 1924 keerde Kreisler terug naar Europa, waar hij eerst in Berlijn woonde en in 1938 naar Frankrijk verhuisde. Kort daarna brak de WO II uit, waarop hij zich weer in de VS vestigde, waar hij Amerikaans staatsburger werd in 1943. Hij woonde daar voor de rest van zijn leven.

Kreisler trad voor het laatst op in het openbaar in 1947 en gaf nog enige jaren lang concerten die uitgezonden werden. Tegen het einde van zijn leven was hij in een auto ongeluk, waardoor hij zijn laatste dagen blind en doof was. Kreisler en zijn vrouw waren katholiek geworden. Hij stierf in New York City in 1962.

Kreisler componeerde een aantal stukken voor de viool, waarvan sommige in de stijl van andere componisten. Veel van deze werken werden eerst toegeschreven aan eerdere componisten als Gaetano Pugnani, Giuseppe Tartini en Antonio Vivaldi, totdat Kreisler in 1935 bekend maakte dat hij ze gcomponeerd had. Op de klachten hierover van de critici zei hij: "De naam verandert, de waarde blijft." Verder schreef hij operettes, waaronder Apple Blossoms (1919)), een strijkkwartet en cadensen voor verschillende vioolconcerten waaronder die van Brahms, Paganini en Beethoven. Zijn cadens voor het Beethoven concerto is het meest gespeeld door violisten van vandaag.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.