muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frits Celis

Frits Celis geboren Antwerpen 11 april 1929
Belgisch componist

studie
Frits Celis studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel en daarna directie in Duitsland (Wolfgang von der Nahmer) en Oostenrijk (Hermann Schmeidel) te Salzburg en Keulen.

loopbaan
Celis begon zijn loopbaan als dirigent aan de Koninklijke Muntschouwburg.

Vanaf 1958 begon hij als harpist, om nadien als dirigent en vervolgens als muziekdirecteur aangesteld te worden, respectievelijk aan de Koninklijke Opera's van Brussel en Antwerpen. Hij behield die functies aan de Opera voor Vlaanderen, zowel te Gent als te Antwerpen.

Ook als concertdirigent ontplooide hij een grote activiteit in binnen- en buitenland. Gedurende vele jaren was hij tevens als docent verbonden aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen.

Van zijn hand verscheen een monografie over de Vlaamse componisten August De Boeck en Edward Keurvels.

Sinds hij zich uitsluitend op het componeren toelegde, groeide zijn oeuvre in aanzienlijke mate. Zijn productiviteit nam een dergelijke vlucht dat hij thans nagenoeg uitsluitend in opdracht schrijft, zowel voor symfonische ensembles als voor koor- en kamermuziekgroepen.

Celis was dirigent van verscheidene orkesten in Belgie, en heeft daarnaast vele orkesten in het buitenland gedirigeerd (Tsjechiƫ, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Nederland, Slowakije, Spanje en de Verenigde Staten). Zijn compositorisch werk (o.a. orkestwerken, kamermuziek, koor en vocaal werk) wordt met succes over geheel Europa uitgevoerd.

stijl
Inzake stijl evolueerde hij van een tonaal gebonden schrijfwijze, via expressionisme en serialisme, naar een vrij-atonale schriftuur, met een onmiskenbare drang naar het lyrisch aspect van de muziektaal. De lijst van zijn composities omvat momenteel een tachtigtal werken.

Zie ook: Biografie_op_www.matrix.mu, Bibliotheekcatalogus CeBeDeM en compositielijst


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.