muziekbus
Dit artikel is 09-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Friedrich Schneider

Johann Christian Friedrich Schneider, Duits componist, muziekpedagoog en dirigent, geboren 3 januari 1786 in Altwaltersdorf bij Zittau, gestorven 23 november 1853 in Dessau

Friedrich Schneider studeerde eerst orgel bij zijn vader Johann Gottlieb Schneider en daarna piano aan het gymnasium in Zittau bij Schönfelder en Unger. In 1804 publiceerde hij zijn eerste set van 3 piano sonata's.

Na het doorlopen van zijn studie in Leipzig bekleedde Friedrich Schneider vanaf 1807 het ambt van organist aan de Paulinerkirche in Leipzig en kreeg zes jaar later in 1813 dezelfde functie aan de Thomaskirche.

Na zijn in 1817 aangevangen activiteiten als muziekdirecteur aan het Stadttheater Leipzig ging hij vier jaar later in 1821 naar Dessau, waar hij hoforkestdirigent werd van de hertog van Anhalt-Dessau. Hij behield deze functie tot aan zijn dood in 1853.

In Dessau was Schneider ook werkzaam als muziekpedagoog, richtte een zangvereniging voor mannen op, verschillende andere koren, evenals een zangacademie. Ook opende hij een muziekschool, waar o.a Robert Franz werd opgeleid. Bovendien nam Schneider in de jaren 1819 tot 1847 deel aan verscheidene muziekfestivals als dirigent, componist en organisator.

Friedrich Schneider genoot door zijn muzikale activiteiten hoog aan zien in Duitsland en hij was een vruchtbaar componist. Hij componeerde onder meer 7 opera's, vele oratoria, 14 missen, 25 cantates, 5 hymnen, 13 psalmen, 23 symfonieën, 60 sonates, 7 pianoconcerten, 400 koorgezangen en 200 liederen. Als zijn beroemdste werk geld het oratorium Das Weltgericht.
Voorts schreef hij verscheidene theoretische werken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.