muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Friedrich Kalkbrenner

Friedrich Wilhelm Michael Kalkbrenner geb. tussen 2 en 8 november 1785 tijdens een reis van Kassel naar Berlijn, gest. 10-6-1849 in Enghien-les-Bains bij Parijs
Duits componist, pianist en pedagoog

Friedrich Kalkbrenner studeerde vanaf 1799 aan het conservatorium van Parijs, waar hij piano studeerde bij Louis Adam en de theorielessen kreeg van Charles Simon Catel. In 1803 ging hij naar Wenen en werd daar gesteund door Ludwig van Beethoven.

Kalkbrenner verbleef tussen 1806 en 1814 weer in Parijs, voor hij naar Londen verhuisde. Hier bleef hij negen jaar. In 1823 keerde hij opnieuw naar Parijs terug en werd compagnon in de pianofabriek van Camille Pleyel.

Als pinaist en pianoleraar had Kalbrenner een grote naam. Hij schreef een veelgebruikte pianoschool: Méthode pour apprendre le pianoforte à l'aide du guide-mains en een Traité d'harmonie du pianiste.

Hoewel een deel van zijn composities tot het genre (verbleekte) salonmuziek behoort, verdienen vele ervan toch onze aandacht.

Friedrich Kalkbrenner componeerde bijna uitsluitend muziek voor zijn lievelingsinstrument, de piano. Hij schreef o.a. 4 pianoconcerten, 10 pianosonaten, 3 sonaten voor vierhandig piano, een sonate voor de linker hand, kamermuziek met piano (van trio's tot septet), etudes, rondo's, fantasieën, variaties voor piano met orkest. Hij schreef ook handleidingen voor het pianospel, die vooral gericht waren op het oefenen van de vingervaardigheid met ontspannen pols en van de linker hand met bijzondere aandacht voor de pedaaltechniek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.