muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Friedrich Gulda

Friedrich Gulda geboren 16-5-1930 Wenen, gestorven 27-1-2000 Weißenbach
Oostenrijks pianist en componist

Gulda volgde een muzikale opleiding aan het Grossmann-conservatorium. Van 1937-42 kreeg hij privéonderricht van Felix Pazofsky en studeerde daarna tot 1947 aan de Weense muziekacademie, waar hij pianoles kreeg van Bruno Seidlhofer en muziektheorie van Joseph Marx.

In 1944 trad hij voor het eerst op in het openbaar. Gulda's buitengewone staat als vertolker van de Weense Klassieken werd al spoedig met internationale prijzen bekrachtigd, zoals bij Genfer Wettbewerb in 1946.

Op zijn twintigste jaar debuteerde hij in de Carnegie Hall in New York en speelde dikwijls alle 32 pianosonaten van Ludwig von Beethoven in concertcycli en verwierf wereldfaam met zijn vele concerten.

Samen met leden van het Weense Symphonie Orchester richtte hij het 'Klassische Orchester Gulda' op, een ensemble dat voornamelijk kamermuziek bracht.

In het midden van de vijftiger jaren voelde Gulda zich steeds meer aangetrokken tot de jazz en in 1956 speelde hij in 'Birdland' in New York en op het Newport Festival. In 1960 was hij medeoprichter van het 'Eurojazz Orchestra'.

Gulda organiseerde in Wenen een internationaal jazzconcours en richtte in Ossiach een improvisatieschool op.

Gulda, die ook zeer goed bariton-saxofoon, fluit en elektrische piano speelde, streefde in zijn werk naar een directe confrontatie van klassieke muziek en jazz.
Hij bracht graag jazzcomposities ten gehore in concertzalen en introduceerde klassieke muziek in jazzclubs.
Gulda scheef als componist zowel klassieke als jazzcomposities.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.