muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Friedrich Dotzauer

Friedrich Justus Johann Dotzauer geb. Häselrieth, bij Hildburghausen, 20-1-1783, gest. Dresden 6-3-1860
Duits violoncellist en componist

Dotzauer leerde al vroeg veel instrumenten te bespelen w.o de piano, de viool, de contrabas, de hoorn en de klarinet. Van de plaatselijke kerkorganist Ruttinger kreeg hij muziektheoretisch onderricht.
Van 1799-1801 nam hij violoncello-lessen bij Johann Jacob Kriegk in Meiningen. Hij speelde daar in de kapel en vervolgens in het orkest van Leipzig.

In 1806 ging Dotzauer naar Berlijn waar hij bij Bernhard Romberg verder violoncello studeerde. In 1811 werd hij cellist van de hofkapel in Dresden. Van 1821-1850 werd hij hier eerste solocellist en maakte hij vele tournees door Duitsland en Nederland.

Dotzauer werd vooral beroemd als leraar, zijn belangrijkste leerlingen waren zijn zoon Carl Ludwig Dotzauer, Friedrich Kummer, Karl Schuberth, Carl Ludwig Voigt en Carl Drechsler.

Werken: een opera; ouvertures; symfonieën; een mis; kamermuziek; violoncellowerken: 9 concerten; 3 concertinos; 2 sonaten met bas; variaties; divertissementen; potpourris; veel duetten, waarvan sommige studieobjecten zijn geworden.
Geschriften: 2 leerboeken voor de cello; 18 exercices ïune difficulté progressive pour le Violoncelle seul op. 120; 24 täglichen Studien zur Erlangung der Virtuosität op. 155b en Schule des Flageolettton op. 147.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.