muziekbus
Dit artikel is 26-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fredrik Pacius(oorspr. Friedrich) Fins dirigent, docent, componist en violist van Duitse afkomst, geboren Hamburg 19 maart 1809, gestorven Helsinki 8 januari 1891

Fredrik Pacius studeerde compositie en viool in Duitsland aan de Gelehrtenschule des Johanneums in Hamburg en voltooide zijn muziekstudies in Kassel onder meer bij Louis Spohr. Daarna werkte hij als concertmeester aan de koninklijke hofkapel in Stockholm.

In 1835 werd Pacius docent aan de universiteit van Helsinki, waar hij tot 1867 werkzaam was. In Helsinki was hij toonaangevend voor de opbouw van het Finse muzikale leven, hij stichtte een symfonieorkest en een studentenkoor, dirigeerde koren en orkesten en organiseerde honderden grote concerten.

Zijn titel, Vader van de Finse muziek is niet overdreven als je ziet wat hij bereikt heeft. Pacius was niet alleen leraar en uitvoerder, hij was ook componist en dichter.

Pacius was de eerste echte capabele romantische componist in Finland. Als dirigent en componist wortelde hij de Duitse romantische traditie in de Finse muziek. Hoewel Weber zijn stijlvoorbeeld was, gebruikte hij ook Finse nationale elementen in zijn muziek.

In 1848 componeerde Pacius een melodie bij het gedicht Vårt land (Ons Land) van Johan Ludvig Runeberg, dat later als Maamme het Finse volkslied werd.

In 1852 was de première van de eerste, door Pacius gecomponeerde, Finse opera Kung Karls Jakt (De jacht van koning Karel) een mijlpaal in de geschiedenis van de Finse muziek, het was de eerste grote opera geschreven in Finland hoewel het libretto van Zacharias Topelius in het Zweeds was. Rond 1900 werd door Jalmari Finne een Finse vertaling gemaakt Kaarle kuninkaan metsästys.

Ook zijn tweede opera Prinsessan av Cypern (Princes in Cyprus, 1860) is op een Zweeds libretto, terwijl zijn derde opera Die Loreley op een Duitse tekst van Emanuel Geibel is gecomponeerd.

Pacius droeg bij aan de nationale sentimenten van Finland met zijn composities op gedichten van de nationale dichter Runeberg, waaronder het eerder genoemde Maamme (Ons Land), Suomen laulu (Finlands lied) en Sotilaspoika (jonge soldaat)

Voorts componeerde Pacius cantates, een vioolconcert (1845), symfonische muziek, kamermuziek en vocale muziek.

websites: www.fimic.fi, www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.