muziekbus
Dit artikel is 01-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frederik II de Grote

Frederik de Grote, koning van Pruisen (Berlijn 1712 - Sanssouci bij Potsdam 1786 (regeerde 1740-1786)) was fluitist, componist, mecenas en propagandist van muziek.

Frederik II was een groot muziekliefhebber, die componeerde en zich vooral op het fluitspel toelegde. Hij bepaalde de muzikale smaak in zijn rijk; hij was zeer geïnteresseerd in Quantz, Karl Heinrich Graun en Hasse, terwijl hij voor Gluck weinig belangstelling toonde.

Hij richtte in 1742 in Berlijn het hoforkest en de kon. opera op, waarvoor Italiaanse zangers werden ge├źngageerd. Carl Philipp Emanuel Bach was bijna dertig jaar zijn klavecinist(begeleider, orkestleider, arrangeur). Frederik had echter een nogal behoudende smaak en wist de gedurfde expressiemiddelen van Bach niet erg te waarderen. Bach behoorde gedurende bijna de gehele periode dat hij bij Frederik in dienst was tot de laagst betaalde musici van het hof. In 1747 was Johann Sebastiaan Bach een van de vele gasten die in het paleis ontvangen werden en schreef daar Das musikalische Opfer, gebaseerd op een thema van de koning.

Frederik II bevorderde de piano-industrie in zijn rijk door propaganda te maken voor de zgn. Silbermann-piano's. Hij componeerde drie wereldlijke cantates, die verloren zijn gegaan, talrijke opera-aria's, o.a. gedeelten van een opera Il re pastore, vier fluitconcerten, 121 fluitsonates en enkele marsen. Spitta gaf in 1889 in vier delen zijn werken weer uit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.