muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frederic Hymen Cowen

geb. Kingston, Jamaica 29-1-1852, gest. Londen 6-10-1935
Engels dirigent en componist

Cowen kwam op zijn vierde jaar naar Engeland waar hij in 1860 begon te studeren bij Julius Benedict (piano) en John Goss (compositie), die ervoor zorgden dat hij vervolgens ging studeren in Leipzig, waar hij les kreeg van Moscheless, Reinecke en Richter. Hij verbleef nog korte tijd in Berlijn, waar hij leering was van Kiel aan het Stern conservatorium, voordat hij terugging naar Londen waar hij regelmatig optrad als concertpianist.
Hij schreef zijn eerste compositie op dertienjarige leeftijd een pianotrio.

In 1888 volgde hij Sullivan op als permanent dirigent van de London Philharmonic Society, Tussendoor gaat hij nog naar Melbourne om concerten te dirigeren voor de 'Australian Centennial Exhibition'. Van 1896-99 dirigeerde hij het Hallé Orchestra in Manchester en het Liverpool Philharmonic Orchestra, dat hij verlaat in 1913. In Bradford was hij dirigent van het festival van de Choral Society en van diens vaste orkest. In Glasgow dirigeerde hij het Scottish Orchestra, verder het Cardiif Festival van 1902-1910 en de Händel festivals.
In 1911 werd hij geridderd en kreeg eredoctoraten van de universiteiten van Cambridge en Edinburgh.

Cowen werd in 1869 voor het eerst erkend als een belangrijk componist door de uitvoeringen van zijn eerste Syfonie en zijn pianoconcert. Cowen schreef 6 symfonieën, vele koorwerken (voornamelijk voor de festivals waarmee hij zich geaasocieerd had), opera's en zo'n 300 liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.