muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frederic Devreese

Frédéric Devreese : DivertimentiFrederic Devreese geboren Amsterdam 2 juni 1929
Belgische componist en dirigent

Frédéric Devreese is een van de bekendste Belgische componisten en auteur van een honderdtal werken in zowat alle genres: orkest-en koorwerken, toneelmuziek en kamermuziek. Het bekendst is hij wellicht om zijn filmmuziek. Hij schreef de muziek voor bijna alle films van de Begische cineast André Delvaux, met wie hij trouwens goed bevriend was. Zijn muziek voor het oeuvre van André Delvaux mag gerekend worden tot zijn beste composities. Benvenuta, suite voor viool, cello en piano, schreef hij voor de gelijknamige film van André Delvaux uit 1983.

Frédéric Devreese werd in Amsterdam in een zeer muzikale familie geboren. Zijn moeder speelde viool, net zoals zijn vader Godfried, die eveneens een bekende componist en dirigent was. Van hem kreeg de jonge Devreese ook zijn eerste lessen harmonie in het conservatorium van Mechelen. Later studeerde hij aan het Brusselse conservatorium bij Marcel Poot (compositie) en René Defossez (orkestdirectie).

In 1949 won Devreese de compositieprijs van het internationaal pianoconcours van Oostende met zijn eerste pianoconcerto, dat bijgevolg als plichtwerk moest worden gespeeld. Hierdoor werd hij nationaal opgemerkt, waardoor hij beurzen kreeg om in Rome (compositie bij Ildebrando Pizzetti en directie bij Previtali) en Wenen (directie bij Hans Swarowski) te studeren. Deze studies rondde Frédéric Devreese in 1956 af, waarna hij terug naar België kwam.

In 1958 werd Devreese televisierealisator voor de toenmalige BRT, waar hij later werkzaam werd als dirigent en producer. Op de BRT zou hij ook drie jaar lang films sonoriseren, wat de ideale leerschool voor het schrijven van filmmuziek was.

Devreese had en heeft ook veel belangstelling voor jonge muzikanten, die hij wilde stimuleren en promoten door initiatieven zoals Tenuto (Belgische nationale muziekwedstrijd voor jong talent onder 25), Jong Tenuto (jong talent onder 17) en Procemus (centrum voor promotie en productie van jeugdig talent). Hij was ook chef-dirigent van het Belgische Jeugdorkest en directeur van de muziekacademie van Overijse.

Devreese won verschillende prijzen met zijn werk, o.a. de Prix Italia (1963) voor zijn opera Willem van Saeftinghe, geschreven in opdracht van de BRTN, de Georges Delerue Award (1994) voor La Partie d'Echecs en twee maal de Joseph Plateau Prijs in 1988 en 1990 voor de filmmuziek van respectievelijk L'Oeuvre au Noir en Het Sacrament.

Bron: www.muziekcentrum.be

websites: www.fdevreese.be, oorgetuige.skynetblogs.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.