kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 02-01-2009 voor het laatst bewerkt.

Freddy Hubbard

Amerikaanse jazztrompettist, geboren 7 april 1938 Indianapolis (Indiana) - overleden 29 december 2008 Sherman Oaks (California).

Samen met twee andere trompettisten geboren in 1938, Lee Morgan (gestorven in 1972) en Booker Little (gestorven in 1961), oefende Hubbard een grote invloed uit op de richting die jazz uitging in de jaren '60. Hubbard is te horen op zo'n driehonderd platen en CD's en was vooral beroemd om zijn hard-bop stijl. Hij stond erom bekend in zijn jeugd sneller en hoger te kunnen spelen dan wie dan ook. "Ik heb dingen gespeeld die andere gasten niet kunnen evenaren", verzekerde hij ooit.

Hij werkte mee aan een groot aantal opnames voor Blue Note Records: acht albums als bandleider, en achtentwintig als sideman. De meeste van deze opnames worden beschouwd als klassiekers. Hubbard werkte als muzikant mee aan klassieke albums zoals Speak No Evil van Wayne Shorter en Maiden Voyage van Herbie Hancock. Hubbard is te horen op enkele vroege mijlpalen van de avant-garde jazz (Ornette Colemans Free Jazz: A Collective Improvisation, Eric Dolphy's Out to Lunch en John Coltrane's Ascension), maar hij omarmde de free jazz nooit volledig, hoewel het zijn manier van spelen wel beïnvloed heeft.

Biografie
Frederick Dewayne Hubbard, bekend als Freddie Hubbard, werd in zijn beginperiode beïnvloed door muzikanten in zijn geboortestad Indianapolis, waaronder Wes Montgomery en diens broers. Later ook door Chet Baker, hoewel Hubbard al snel voor de aanpak van Clifford Brown (en diens voorlopers: Fats Navarro en Dizzy Gillespie) koos.

In 1958 verhuisde hij naar New York City en werkte er samen met o.a. Sonny Rollins, Slide Hampton, J.J. Johnson, Bill Evans, Philly Joe Jones, Oliver Nelson, en Quincy Jones. Hij speelde ook in het hard bop ensemble 'Art Blakey and the Jazz Messengers', en is te horen op albums als Mosaic, Buhaina's Delight, en Free For All.

In 1964 verliet hij de Messengers om zijn eigen band te leiden, en hij behield vanaf dan een gewaardeerde status die hem toeliet enkel als bandleider of special guest te werken, nooit als sideman.

Nadat hij Blue Note verliet, maakte Hubbard opnames voor het Atlantic label en werd zijn stijl iets commerciëler. Het volgende label waarvoor hij opnam was CTI Records, waar hij zijn meest bekende werken opnam, Red Clay, First Light, en Sky Dive.
Rond 1970 was hij door zijn vurige, melodische improvisatie en zijn fenomenale techniek gevestigd als misschien wel de leidende trompettist van die dagen, maar een reeks commercieel geöriënteerde smooth jazz albums veroorzaakten wat negatieve kritiek. Daarenboven werd zijn emotionele instabiliteit op het podium een probleem. (Op een bekende opname waarop Hubbard met Blakey in europa speelt kan men horen dat de trompettist roept naar het publiek, vloekt, huilt, en het podium verlaat).

In 1972 ontving Hubbard een Grammy Award.

Nadat hij tekende bij Columbia Records, werden Hubbards albums bijna uitsluitend commercieel van inslag. Toch toerde Hubbard in 1976 met de band V.S.O.P., geleid door Herbie Hancock, die onvervalste jazz bracht in de stijl van het Miles Davis Quintet uit de jaren '60 (waarbij Hubbard de plaats van Davis innam).

In de jaren '80 gingen de projecten van Hubbard heen en weer tussen een rechttoe-rechtaan-stijl en een meer commerciële stijl. Hubbard maakte opnames voor verschillende labels waaronder Sweet Return van Joan Cartwright op Atlantic, Pablo, Fantasy, Elektra/Musician, en het opnieuw tot leven gewekte Blue Note label. De iets jongere Woody Shaw was Hubbards belangrijkste jazz tegenhanger, en de twee maakten uiteindelijk samen drie opnames.

Hubbard speelde ook samen met Joe Henderson, Chick Corea, Stanley Clarke, en Lenny White in het Griffith Park Collective, dat echter maar een kort leven beschoren was.

Na langdurige gezondheidsproblemen en een ernstige kwetsuur aan zijn lip in 1992 trad Hubbard soms nog op en maakt hij bij tijd en wijle opnames. Hij legde zichzelf niet meer het hoge tempo op dat hij aanhield in zijn vroegere carrière.

Freddie Hubbard is op 70-jarige leeftijd overleden in het Californische Sherman Oaks, een district in de San Fernando Valley-regio van Los Angeles. Een maand eerder kreeg de trompettist nog een hartaanval.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Freddie_Hubbard.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 38.