muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz-Ferdinand

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand is de naam van een Schotse alternatieve rockband.

Franz Ferdinand werd in 2001 in Glasgow opgericht. De band bestaat uit, Robert Hardy (ookwel Bob, basgitaar), Alexander Kapranos (ookwel Alex, zang en gitaar), Nicholas McCarthy (ookwel Nick, gitaar) en Paul Thomson (drums).
Daarnaast speelde Andy Knowles mee tijdens de tour van hun tweede cd You Could Have It So Much Better.

Hun bedoeling was "muziek te maken waarop meisjes konden dansen". De band debuteerde in 2003 met de EP Darts of Pleasure. Het eerste album, Franz Ferdinand, verscheen in februari 2004. Hierop was uiterst dansbare gitaarrock te horen, waarmee de groep dan ook terugkeerde naar de oorspronkelijke bedoeling van Rock 'n' Roll: dansen en plezier maken.
Franz Ferdinand hoort dan ook thuis in het rijtje nieuwe Britse bands die van rockmuziek weer dansmuziek hebben gemaakt, zoals o.a. Bloc Party, Kaiser Chiefs en Arctic Monkeys. Er werden vijf singles uitgebracht van dit debuutalbum (Darts of Pleasure, Take Me Out, The Dark of the Matinée, Michael en This Fire. De eerste twee bereikten de top 10 van de Britse hitparade.

Hetzelfde jaar speelde Franz Ferdinand op verschillende grote festivals, zoals Lowlands, Rock Werchter en Pukkelpop. Ook waren ze openingsact voor U2 tijdens hun Vertigo Tour.

In 2005 brachten ze hun nieuwe album You Could Have It So Much Better...With Franz Ferdinand uit. Hiervan zijn ondertussen al 4 singles uitgebracht :Do You Want To?, Walk Away, The Fallen en Eleanor Put Your Boots On.

In 2004 wonnen ze de Mercury Prize en in 2005 won de band twee Brit Awards: Beste Britse band en Beste Britse rock band en was genomineerd voor drie andere: Beste Britse album, Beste Britse doorbraak en Beste Britse live act.

De naam van de band was geïnspireerd door een renpaard dat "Archduke" heette, nadat ze dit paard hadden gezien op de televisie kwam er een discussie over archdukes (aartshertogen). Hierop dachten ze dat "Franz Ferdinand" (naar Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este) een goede naam voor de band zou zijn, omdat het lekker ritmisch klonk. Dit bespraken ze in een vroeg interview het Schotse blad Is this music?

"We vonden het vooral goed klinken" zegt Bob. "We vonden de alliteratie leuk". "Hij was ook nog een ongelofelijk persoon", voegt Alex toe. "Zijn leven, of tenminste het einde daarvan, was de katalysator die de wereld compleet veranderde - hij zorgde voor een draai in de geschiedenis. Maar ik wil niet al te intellectueel doen over dat gedoe met die naam. In wezen moet een naam gewoon goed klinken - zoals muziek." Paul heeft echter een grotere voorstelling. "Ik vind de gedachte leuk dat, als we populair worden, misschien de woorden Franz Ferdinand met de band worden geassocieerd in plaats van met de historische figuur."

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Ferdinand_(band).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.