muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Wullner

Franz Wüllner

Dr. Franz Wüllner (geb. 28.1.1832 in Münster/Westfalen, gest. 7.9.1902 in Braunfels an der Lahn), Duits dirigent en componist.

Studeerde o.a. in Frankfurt am der Main, Berlijn, Brussel en Leipzig.

Wüllner trad als concertpianist op en was stedelijk Musikdir. in Aken.

In München was hij koordirigent en werd hier in 1869 benoemd tot dirigent der Hofoper.

Franz Wüllner dirigeerde bij de premières van Wagners "Rheingold" en "Walküre".
Das Rheingold
Das Rheingold is een opera van Richard Wagner en het is de vooravond van Wagner's tetralogie Der Ring des Nibelungen die verder bestaat uit drie dagen (Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung). De première van Das Rheingold vond plaats op 22 september 1869 in het Koninklijke Hof- und Nationaltheater München onder leiding van Franz Wüllner.


In 1877 trok hij naar Dresden, waar hij werd aangesteld als Koninklijk Hofkapelmeester en als artistiek directeur van het conservatorium.

In 1883-84 dirigeerde hij naast anderen de eerste concerten van de Berlijnse Philharmonie.

In 1884 vestigde Wüllner zich in Keulen, waar hij de leiding van het conservatorium kreeg toegewezen en optrad als dirigent bij de Gürzenich-concerten.

Hij liet voornamelijk koormuziek na, piano- en kamermuziek en talrijke liederen, recitatieven voor Webers Oberon en redigeerde een uitgave van de motetten van J.S. Bach.

Willem Mengelberg studeerde compositie bij Dr. Franz Wullner (1832-1902). Deze was ook zijn leraar voor direktie. Later verklaarde Mengelberg: "Veel ben ik mijn leraren van het Keuls Conservatorium verschuldigd en als ik ooit een goed musicus word dank ik dat aan mijn leraren Franz Wulllner en Isidor Seiss (. .), leraren van een zeldzame bekwaamheid, zoals je die maar zelden tegenkomt".

Ook Jan Pieter Hendrik van Gilse studeerde aan het conservatorium in Keulen orkestdirectie en compositie bij Franz Wüllner.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.