muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Lehar

Franz LehárFranz Lehár geboren Komorn, 30 april 1870, gestorven Bad Ischl, 24 oktober 1948
Oostenrijks componist

De vooral door zijn operettes wereldberoemd geworden Franz Lehár kreeg zijn opleiding tot violist aan het conservatorium te Praag en was als militair kapelmeester werkzaam in Pula, Triëst, Boedapest en Wenen.

Deze componist, dirigent en uitgever van eigen werk sloot met zijn composities aan bij de traditie van de Weense operette en vulde deze aan met elementen uit de Slavische folklore en met een Parijs koloriet. De werken van deze vertegenwoordiger van de zogenaamde "zilveren operette" worden gekenmerkt door goed in het oor liggende, zangerige melodieën, een zwierige ritmiek en een kleurrijke instrumentatie.

Met het stroomlijnen van de dialogen wendde Lehár zich in zijn tweede scheppingsperiode tot de komische opera en het zangspel. Lehár is een van de eerste operettecomponisten, die een zangnummer met aansluitende dans beëindigde.

keuze uit de operettes: Die lustige Witwe (1905), Der Graf von Luxemburg (1909), Zigeunerliebe (1910), Paganini (1925), Der Zarewitsch (1927), Das Land des Lächelns (1929

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.