muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Lachner

Franz Lachner geboren Rain 2-4-1803, gestorven München 20.1.1890
Duits componist en dirigent

Franz Lachner, de broer van Ignaz en Vincenz Lachner, kreeg zijn eerste muzikale opleiding van zijn vader, de organist Anton Lachner. Na de dood van zijn vader ging hij naar München, waar hij studeerde bij K. Ett, actief werd bij de Akademischen Gesangverein München en muziekonderricht gaf.

In 1823 ging hij naar Wenen, waar hij organist werd aan de Lutheriaans-Protestantse kerk in Wenen en ging studeren bij Simon Sechter und Abbé Maximilian Stadler. Lachner werd opgenomen in de kunstkring rond Franz Schubert en Moritz von Schwind en raakte nauw bevriend met Schubert. Hij kwam ook in contact met Beethoven.

In 1826 werd Lachner eerste vicekapelmeester en in 1828 (tot 1834) eerste kapelmeester aan het Kärtnertortheater in Wenen. Van 1834 tot 1836 was hij dirigent aan de Opera te Mannheim.

Lachner zijn Sinfonia passionata, die in Wenen in 1835 de grote prijs won.

In 1836 keerde Lachner terug naar München waar hij 29 jaar dirigent van de hofkapel en de hofopera in München was en tevens betrokken was bij de concerten van de Musikalischen Akademie. Tussen 1855 en 1863 leidde hij daar ook de muziekfeesten. Deze functie van Hofkapelmeester was een gevolg van zijn compositie Sinfonia passionata, die in Wenen in 1835 de grote prijs won.

Toen Ludwig II de regering overnam en Richard Wagner naar München haalde, werd het stil rond Franz Lachner. In 1852 was hij nog tot algemeen muziekdirecteur benoemd. Hij diende het verzoek in om vervroegd gepensioneerd te worden. Tot zijn studenten behoorden Joseph Rheinberger, Franz Wüllner en Engelbert Humperdinck.

Lachner nam in het Beierse muziekleven een zeer belangrijke plaats in. Hij was indertijd de meest gespeelde componist van Centraal-Europa. Zijn oeuvre (ca. 190 opusnrs.) is nu totaal vergeten In zijn liederen is de invloed van zijn vriend Schubert merkbaar.

Franz Lachners Beethoven interpretaties golden als exemplarisch. Werk: opera's: Die Bürgschaft (1828), Alidia (1839), Catarina Cornaro (1841), Benvenuto Cellini (1849); oratoria: kerkmuziek; orkestmuziek: 8 symfonieën, suites voor orkest; kamermuziek en liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.