kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Krenn

Franz Krenn geboren Droß 26-2-1816, gestorven St. Andrä-Wördern 18-6-1897
Oostenrijks componist

Franz Krenn kreeg zijn eerste muziekonderricht van zijn vader. Na een opleiding tot leraar was hij enige tijd als zodanig werkzaam voor hij besloot te kiezen voor een loopbaan in de muziek.

In 1834 ging Krenn naar Wenen en nam daar compositieles bij Ignaz Seyfried en werkte hij enige tijd als pianoleraar. Vanaf 1844 werkte Krenn bij verschillende Weense kerken als organist en werd hij in 1862 kapelmeester aan de Michaelerkirche.

Van 1869 tot 1893 gaf Krenn les aan het conservatorium in Wenen in harmonieleer, contrapunt en compositie. Onder zijn bekende leerlingen waren Gustav Mahler, Hugo Wolf en Leoš Janáèek. Verder onderwees hij Hans Rott en Alexander von Zemlinsky. Hij stierf op eenentachtigjarige leeftijd in Sankt Andrä-Wördern.

Krenn componeerde onder meer 29 missen, meerdere requiems, een te deum, cantaten, twee oratoriums: Bonifazius en Die vier letzten Dinge, cantates, kleine kerkelijke composities, liederen, orgel- en pianostukken, kamermuziek evenals symfonieën. Verder schreef hij een aantal musicologische werken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.