muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Anton Hoffmeister

Franz Anton Hoffmeister geboren Rottenburg am Neckar 12-5-1754, gestorven Wenen 9-2-1812
Duits componist en muziek-uitgever

Op zijn veertiende kwam Hoffmeister aan in Wenen om rechten te gaan studeren, maar gegrepen door het rijke en gevarieerde muziekleven, besloot hij zich na het behalen van zijn graad aan de muziek te wijden. Tegen 1780 was hij al één van de populairste componisten van de stad, met een uitgebreide en gvarieerde catalogus aan werken op zijn naam.

Heden ten dage berust zijn reputatie vrijwel voornamelijk op zijn activiteiten als muziekuitgever. In 1785 stichtte Hoffmeister één van Wenens eerste muziekuitgeverijen, tweede na Artaria & Co, die vijf jaar eerder was opgericht. In de daaropvolgende 15 jaar publiceerde hij werken van componisten als Albrechtsberger, Clementi. E.A. Förster, Pleyel, Vanhal en Paul Wranitzky. Beethoven, Mozart en Haydn zaten ook in zijn enorme catalogus, waaronder Mozart met verscheidenen belangrijke eerste edities zoals het G mineur Piano Kwartet K. 478, en het Strijkkwartet in D K. 499, het 'Hoffmeister' Kwartet.

Vanaf ca 1792 componeerde hij zijn meeste opera's en werden ze ook uitgevoerd.

Later heeft Hoffmeister samen met de organist Ambrosius Kühnel in Leipzig nog een muziekuitgeverij opgericht het Bureau de Musique, dat nu nog, onder de naam C.F. Peters, actief is. In 1805 stapte hij uit de uitgeverij in Leipzig en liet deze geheel over aan Kühnel. In 1806, om weer tijd vrij te maken voor componeren, verkocht Hoffmeister zijn 20 jaar bestaande uitgeverij in Wenen aan de Chemische Druckerey.

Hoffmeister uitgebreide compositionele oeuvre bevat vooral veel werken voor de fluit, zowel concerten als kamermuziekwerken met de fluit in een leidende rol. Verder componeerde hij zo'n 8 opera's, meer dan 50 symfonieën, talrijke concerten (waarvan zeker 25 voor de fluit), veel kamermuziek voor strijkers, pianomuziek en liederen.

Bron: www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.