muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Adolf Berwald

Franz Adolf Berwald geb. 23-7-1796 te Stockholm - gest. 3-4-1868 te Stockholm
Zweeds violist, dirigent en componist

Berwald was van Duitse afkomst en een van de meest vooraanstaande Zweedse componisten van de eerste helft van de 19de eeuw. Na eerst vioolles van zijn vader te hebben gekregen werd Franz Berwald in 1812 als violist en altviolist lid van de Stockholmer hofkapel. Van de leider van deze kapel J. B.E. Du Puy kreeg hij les in de compositieleer. Hij verliet de hofkapel in 1818 en maakte vele concertreizen, die hem door alle muziekcentra van Noord-Europa brachten.

In 1829 vestigde hij zich in Berlijn, waar hij zes jaar later een instituut oprichtte voor orthopedische gymnastiek. In 1842 keerde Berwald naar Zweden terug, waar hij voor het eerst succes had als componist.

Langdurige reizen brachten hem in de jaren tussen 1846 en 1849 naar Parijs, Wenen en Salzburg verder was hij erelid van het Salzburger Mozarteums. Vanaf 1850 was Berwald ook als zakenman actief en had in Zweden de leiding over twee glasfabrieken en een baksteenfabriek.

In 1867 werd hij compositieleraar en leider van een masterclass aan het conservatorium van Stockholm.
Hoewel in zijn eigen land de waardering voor hem als componist tijdens zijn leven uitbleef, heeft Franz Berwald toch een beslissende invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de symfonische muziek in Zweden.

Werken: orkestwerken; opera's; symfonische muziek; kamermuziek; pianomuziek en vocale muziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.