muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Abt

Franz Wilhelm Abt, geboren Eilenburg 22 december 1819 - gestorven Wiesbaden 31 maart 1885
Duits componist en koordirigent

biografie
Franz Abt's vader was een geestelijke en een getalenteerd pianist die zijn zoon zijn eerste muzikale onderricht gaf. Evenals zijn vader was Abt zowel in theologie als muziek geïnteresseerd en studeerde beide aan de Thomasschule te Leipzig. Daarna studeerde hij theologie en rechten in aan de universiteit van Leipzig, waar hij zich eveneens verder in de muziek bekwaamde. Tijdens zijn schooltijd raakte hij bevriend met Felix Mendelssohn en Robert Schumann.

Na de dood van zijn vader in 1837 stopte Abt met zijn theologiestudie en besloot zich geheel aan de muziek te wijden. In deze periode begon hij te componeren en muziek te publiceren; voornamelijk werken voor de piano, geschreven voor uitvoeringen in de salons van Leipzig.

In 1841 werd Abt kapelmeester te Bernburg, verhuisde datzelfde jaar naar Zürich, waar hij koordirigent werd en vaak zijn eigen composities uitvoerde.

Van 1852-82 was hij hofkapelmeester te Brunswijk. Als hofkapelmeester wijdde hij zich aan het koorwezen. Hij stichtte een Singakademie, was dirigent van de Brunswijker Mannenzangvereniging en "General-Gesangmeister" bij het Feest van de Bundes Norddeutscher Liedertafeln. In deze tijd componeerde hij 3000 werken, vooral koor- en pianoliederen.

Als componist en koordirigent van grote faam, maakte Abt concertreizen naar Parijs, St. Petersburg, Londen en Amerika.

Franz Abt heeft meer dan 3000 vocale werken nagelaten, naast liederen in hoofdzaak koorcomposities, zowel voor mannenkoor als voor gemengd koor. Daarnaast componeerde hij een aantal Singspiele: Des Königs Scharfschütz, Die Hauptprobe, Reisebekanntschaften, Die sieben Raben, Rübezahl.

Abt's muziek is typerend voor de zogenaamde Liedertafel stijl, melodieus en bevattelijk, maar oppervlakkig en sentimenteel. Juist daardoor hebben enkele stukken een grote populariteit verkregen, zodat zij haast volksliederen zijn geworden. Abt's succes heeft in Duitsland lange tijd de studie van waardevolle koorliteratuur tegengehouden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.