muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans van Ruth

Nederlandse pianist, geboren op 27 april 1951.

Website: Frans van Ruth kreeg zijn eerste pianoles op 2 april 1958 en zijn eerste 'echte' pianojuf na een half jaar. Vanaf een gegeven ogenblik gaf zij hem dertien sonates van Haydn na elkaar op: hij vindt Haydn nog steeds een absoluut genie.

Frans van Ruth studeerde bij Hans Osieck en daarna aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn. Zijn kamermuziekleraar was Eli Goren. Hij behaalde het eindexamen Uitvoerend Musicus met onderscheiding en werd tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb in Stuttgart door de jury (o.a. Elisabeth Schwarzkopf, Mitsuko Shirai en Hartmut Höll) onderscheiden met de prijs voor de beste lied begeleider.

Hij organiseerde festivals en projecten gewijd aan de componisten Schumann, Koechlin, Roussel, Poulenc en Jolivet, en aan de dichters Heine, Baudelaire, Verlaine, Rilke.

Vanaf 1981 deed hij baanbrekend onderzoek naar Nederlandse muziek uit de negentiende- en de eerste helft van de twintigste eeuw met Willem Noske.

In 1995 was hij mede-oprichter van de Leo Smit Stichting. Tot in 2004 voerde hij als programmeur en pianist van de door die stichting georganiseerde Uilenburger Concerten in Amsterdam zo'n tweehonderd werken uit: vooral uit de periode tussen de twee wereldoorlogen, maar ook enige tientallen premières.

In 1997 werd hij aangesteld als hoofd kamermuziek van het Conservatorium van Amsterdam.

Met Doris Hochscheid maakte Frans van Ruth een CD met werken van Henriëtte Bosmans en Lex van Delden, in de pers geroemd als 'van uitzonderlijk hoog niveau'. Andere muzikale partners zijn de sopraan Valérie Guillorit, de mezzosopraan Wilke te Brummelstroete, en de klarinettiste Marlies Klumpenaar.

Frans van Ruth is auteur van een website gewijd aan de laatromantische Nederlandse componist Leander Schlegel. www.leander-schlegel.nl

Websites: www.fransvanruth.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.