kunstbus
Dit artikel is 07-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans Bruggen

Frans Brüggen

Nederlands fluitist, geboren 30 oktober 1934 in Amsterdam.

De gediplomeerde muziekwetenschapper Frans Brüggen studeerde aanvankelijk blokfluit bij Kees Otten aan het Amsterdams Muzieklyceum en perfectioneerde daarna zijn blok- en dwarsfluitspel. Ook studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1955 werd hij op 21-jarige leeftijd aangesteld als docent bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Later gaf hij ook les op de Harvard Universiteit waar hij de leerstoel "Erasmus professor" bekleedde en was hij "Regent's Professor" aan de Universiteit van Californië - Berkeley.

Behalve dat hij de leiding over meestercursussen in de hele wereld heeft gehad, bekleedt Frans Brüggen aan de conservatoria in Den Haag en Amsterdam professoraten voor blok- en dwarsfluit, en voor de muziek van de 18e eeuw, waarin hij zich oorspronkelijk gespecialiseerd heeft. Frans Brüggen houdt zich voornamelijk bezig met barokmuziek, hoewel de laatste jaren ook de romantische periode zijn aandacht heeft.

Hij trad op als blokfluitist, als solist en in ensembles. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek. Door zijn uitvoeringen hielp hij de blokfluit af van het imago van kinderinstrument. Ook bracht hij verschillende hedendaagse componisten ertoe werken voor blokfluit te schrijven. In 1972 richtte hij, samen met Kees Boeke en Walter van Hauwe, het blokfluitensemble Sour Cream op.

Oude muziek
Elke noot van Mozart die het Concertgebouworkest speelt, is van a tot z gelogen.' Blokfluitist Frans Brüggen gooide in 1970 de knuppel in het hoenderhok, tijdens een demonstratieve bijeenkomst in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky. Brüggen vond: oude muziek moet je spelen volgens de bedoelingen van de componist, dus op instrumenten uit die tijd en met de artistieke ideeën van die tijd. Samen met pioniers als klavecinist Gustav Leonhardt en cellist Anner Bijlsma maakte Frans Brüggen van Nederland het mekka van de oude muziek.

Frans Brüggen richtte in 1981 het Orkest van de Achttiende Eeuw op, waarmee hij zich al spoedig waagde aan de negentiende-eeuwse symfonieën van Beethoven. Ook muziek uit de Klassieke periode en de Romantiek bleek zich uitstekend te lenen voor de historiserende aanpak. Frans Brüggen zijn claim in de loop der jaren danig af ('zelfs een Brandenburgs Concert met Karajan heeft wel wat goeds').

Van 1991 tot 1994 was hij de vaste dirigent van het Radio Kamerorkest, sinds 2001 is hij daar chef-dirigent. Hiernaast treedt hij op als gastdirigent bij diverse andere orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orchestra of the Age of Enlightenment waar hij sinds 1992 vaste gastdirigent is, een functie die hij sinds 1998 ook bij het Orchestre de Paris vervult.

In 1997 ontving hij als uitvoerend musicus de UNESCO International Music Prize in de categorie "Performance". Op 2 november 2007 is hem in Maastricht de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt. In het juryrapport wordt Frans Brüggen een baken en inspirator voor de gevestigde symfonieorkesten genoemd.

Zijn neef Daniel Brüggen is eveneens een bekend blokfluitist.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Br%C3%BCggen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.