muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frankie Laine

Amerikaanse zanger en tekstschrijver, geboren Chicago, 30 maart 1913 - overleden 6 februari 2007.

Hij verwierf vooral faam als zanger van de tune Rawhide in de gelijknamige cowboyserie in de jaren zestig van vorige eeuw. Daarvoor vierde hij successen met nummers als I Believe, Hey Joe, Granada, Mule Train, Cool Water en That Lucky Old Sun. Laine zong ook de titelsong van de films Gunfight At OK Corral, Bullwhip en Mel Brooks' westernparodie Blazing Saddles voor zijn rekening. Die laatste song leverde hem zelfs een Oscarnominatie op. Verder nam hij covers op van countryzangers, zoals Hey Good Lookin' en Your Cheatin' Heart, klassiekers van Hank Williams.

Levensloop
De zanger die eigenlijk Francesco Paolo LoVecchio heette, werd geboren op 30 maart 1913 in Chicago als oudste van acht kinderen van een Siciliaanse kapper die naar de Verenigde Staten emigreerde (zijn vader was enige tijd persoonlijke kapper van Al Capone). Hij werd ontdekt in 1947 door jazzmusicus Hoagy Carmichael die hem had zien optreden in een nachtclub in Los Angeles. Laine zou uiteindelijk 21 gouden platen behalen en wereldwijd meer dan 250 miljoen albums verkopen.

Laine maakte kennis met de muziek door op de lagere school in het kerkkoor te zingen. Toen hij Al Jolsons film The Singing Fool zag wist hij zeker dat hij muzikant wilde worden, en ging hij van school af. Op zeventienjarige leeftijd zong hij voor een zevenduizendkoppig publiek, en werd hij vijf maal teruggeroepen voor een toegift. Maar echt succes als zanger was toen nog zeventien jaar verder.

Laine was van origine een door blues beïnvloede jazzzanger, maar beheerste nagenoeg iedere muziekstijl. Hij experimenteerde met zwarte muziek en maakte uitstapjes naar gospel, folk, country en americana en was daarin een wegbereider voor latere artiesten als Elvis Presley en Frank Sinatra. Laine liet zich inspireren door de zwarte muziek en zijn zangstijl leek aanvankelijk niet aan te slaan. Laine plaatste graag de nadruk op de downbeat, in tegenstelling tot zijn tijdgenoten die zich keurig aan de maat hielden.

In 1996 kreeg hij een Lifetime Achievement Award. Op zijn tachtigste verjaardag werd hij door het Amerikaanse National Congress uitgeroepen tot National Treasure.

Zijn laatste single nam hij op naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001. Hij droeg het nummer Taps/My Buddy op aan de brandweermannen van New York.

Zijn laatste album nam hij op in 2003.

Frankie Laine is dinsdag 6 februari in San Diego overleden. Laine onderging een heupoperatie maar overleed door complicaties. De artiest die wereldwijd meer dan 100 miljoen platen verkocht, werd 93 jaar. Laine trad ruim een jaar daarvoor voor het laatst in de openbaarheid, toen hij zijn eerste hit That's My Desire ten gehore bracht in een tv-show.

,,Frankie was een van de laatste Italiaanse crooners'', zei zijn producer Jimmy Marino die Laine meer dan twaalf jaar bijstond. Zijn bijnamen waren onder andere 'Mister Rhythm' (vanwege zijn pompende jazzy stijl), 'Old Leather Lungs' en 'Old Man Jazz'. Hij was gezegend met een krachtige stem en kon zalen vullen zonder microfoon.

Websites: frankielaine.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.