muziekbus
Dit artikel is 01-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank ZappaFrank Vincent Zappa (geb. 21.12.1940 in Baltimore/Maryland - gest. 4.12.1993 in Los Angeles), Amerikaanse rockmusicus.

Frank Zappa toonde al vroeg enthousiasme voor compositietechnieken en klankstructuren uit de moderne muziek; voorbeelden waren voor hem vooral John Cage, Edgar Varese en Igor Strawinsky.

Frank Zappa was de meest deskundige en talentvolle componist van het rock tijdperk; zijn muziek combineerde waardering voor klassieke componisten zoals Stravinsky met een affiniteit voor vijftiger jaren doo wop rock 'n roll en een liefde voor heavy gitaar-rock. Maar Zappa was ook een satiricus die het leven van zijn fans jarenlang met zijn geweldige gevoel voor humor en absurdisme veraangenaamde, zelfs wanneer dit de grenzen van goede smaak ver te buiten ging. Op zijn Barking Pumpkin label bracht hij gigantische hoeveelheden van zijn composities uit en weigerde hij samen te werken met de grote maatschappijen.

Zappa raakt op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek maar slaagt er wel in zijn studie aan het Chaffey College in Alta Loma, Californië af te maken. Hij schrijft een aantal nummers voor wat low-budget films en koopt met het verdiende geld een simpele opname studio.

In 1964 speelt hij zijn composities in de lokale band The Soul Giants die twee jaar later hun naam veranderen in The Mothers. In 1966 volgt een platencontract bij Verve, een divisie van MGM, waarbij het debuutalbum Freak Out wordt uitgebracht. Verve staat er wel op dat The Mothers voortaan The Mothers Of Invention gaan heten. Het publiek maakt dan voor het eerst kennis met zijn zowel serieuze als geestige muziek.

Zijn muziek werd in de jaren zestig echter door de meeste radiozenders in Amerika geboycot. Over zijn gedeeltelijk provocatieve muziek zei de Amerikaan in 1966: "Geen akkoord is lelijk genoeg om commentaar te geven op alle afschuwelijkheden die door de regeringen in onze naam gepleegd worden."

De na het debuutalbum verschenen albums bouwen de muziek en teksten van Zappa verder uit en zijn erg succesvol. In 1968 staan er drie Zappa albums in de hitlijsten namelijk We're Only In It For The Money een album van The Mothers waarop ze de draak steken met hippies, Sgt. Pepper; Lumpy Gravy een soloalbum van Zappa opgenomen met een orkest en Cruising With Ruben & The Jets waarop The Mothers een soort neo doo wop spelen. Tegen het einde van de jaren zestig breidt Zappa de line-up van The Mothers en verandert hij de muziekstijl in een soort instrumentale jazz-rock. Zappa's technisch hoogstaande gitaarspel treedt in deze periode duidelijk op de voorgrond. Desondanks gaan The Mothers in 1969 uit elkaar.

Frank Zappa-Cosmic Debris

In 1970 start Zappa een nieuwe versie van The Mothers met behulp van voormalige Turtles lead-singers Mark Volman en Howard Kaylan. De nadruk komt in deze periode op comedy te liggen. Op lp is dit het eerst te horen op Fillmore East June 1971. De nieuwe versie van The Mothers is echter geen lang leven beschoren. Tijdens een optreden in het Londense Rainbow Theatre wordt Zappa door een gestoorde fan van het podium geduwd waarbij hij zwaar gewond raakt.

Tijdens zijn herstelperiode brengt Zappa verschillende albums uit en weet hij uiteindelijk The Mothers weer bij elkaar te krijgen met zichelf als lead-singer. Zijn best verkopende albums zoals Over-nite Sensation stammen tevens uit deze tijd. Tegen het einde van de jaren zeventig releasede Zappa al zijn werk op zijn eigen label en liet alleen de distributie aan majors over. Inmiddels heeft hij een grote cult aanhang verworven voor zijn complexe muziek en gevoel voor humor.

In de jaren tachtig verwerft Zappa alle rechten op zijn composities uit de beginperiode en brengt zijn oude albums opnieuw uit. Eerst op zijn eigen label en daarna op het Rykodisc label.

In 1988 schrijft hij zijn autobiografie en begint hij aan een laatste wereldtournee. Zijn laatste optredens vinden slechts bij bijzondere gelegenheden plaats zoals bijvoorbeeld in Tjechoslowakije waar hij optrad voor de eerste niet-communistische president en Zappa-fan Vaclav Havel.

Eind 1991 wordt bekend dat Zappa aan een ernstige vorm van prostaatkanker lijdt. Desondanks brengt hij nog steeds albums uit (waarop zappa zelf niet meer zingt omwille van zijn ziekte.)

Een jaar later stond zijn project 'Yellow Shark' een week lang op het programma tijdens het Frankfurt Festival. Er klonken premières en nieuwe arrangementen van oudere stukken als G-spot tornado en Be-bop tango gespeeld door het Duitse kamerensemble 'Ensemble Modern'. Met een manische uitvoering van G-spot tornado zorgden de dansers van het Canadese dansgezelschap La La La Human Steps, heel toepasselijk, voor een daverende climax. Op de vraag of dit project het einde van zijn carrière als rockmuzikant betekende, antwoordde Zappa: 'God, ik hoop het. Op mijn 51-ste kan ik beter eens gaan uitkijken naar een andere baan.' Het is er niet meer van gekomen.

Naarmate hij ouder werd had Zappa zich steeds meer op het componeren toegelegd. Tot een van zijn klassiek-moderne hoogtepunten kan 'The Yellow Shark' (1993) gerekend worden, de laatste cd die hij bij zijn leven maakte, waarop de opnames van het Duitse Ensemble Modern, door hemzelf gedirigeerd, van het hierboven genoemde Frankfurt Festival.

In 1993 werd ook nog Civilization, Phaze III uitgebracht, waarmee hij tot aan zijn dood bezig was. Zappa overlijdt 4 december 1993 op 52-jarige leeftijd, een grote aantal composities achterlatend.

Van zijn bandleden eiste Zappa absolute technische perfectie: hij legde hen gedetailleerde partituren van de composities voor. In totaal gaf hij zestig albums uit. De enige echte hit, een soort van bedrijfsongeval volgens Zappa, was de song "Bobby Brown" uit het jaar 1979. De avantgardistische musicus, die uit elementen van de rock, van de jazz en van de klassieke muziek een totaal eigen muziektaal vormde, kreeg ook erkenning uit de elitaire kring van de A-muziek: zo werkte hij samen met Pierre Boulez, die zeven dansstukken van Frank Zappa opvoerde.

Een keuze uit zijn albums: "Freak Out" (1966, debuutalbum) "Overnite Sensation" "The Yellow Shark" "Apostrophe" "One Size Fits All" "Jazz From Hell" (1987, Grammy voor de beste rock- en instrumentale plaat) "Make a Jazz Noise Here" (1991)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.