muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank van Gompel

Frank van Gompel geboren Eersel 20 december 1965
Nederlands componist

Tijdens de studie muziekwetenschap (specialisatie 'Kunstbeleid en Management') aan de Rijksuniversiteit te Utrecht (1985 tot 1989) werd Frank van Gompel geadviseerd door professor Jos Kunst om compositie te gaan studeren.
Van 1992 tot 1996 studeerde van Gompel aan het Conservatorium te Utrecht compositie en instrumentatie bij Henk Alkema en Ed de Boer. Daarna werd hij incidenteel gecoached door Hans Kox.

De beoefening van de Japanse krijgskunst Aikido en het boeddhisme zijn van grote invloed op van Gompel's werk. Dit uit zich in het idee dat kunst een positieve en heilzame werking kan hebben op de maatschappij in plaats van een agressieve of neurotische uiting van de kunstenaar. 'Vernieuwing' als doel betekent conflict en kan derhalve geen onderdeel uitmaken van het artistieke spectrum van zijn kunstvorm. Sinds 2000 is Frank van Gompel voorzitter van het Utrechts Componisten Collectief en vanaf 2003 secretaris van het Genootschap van Nederlandse Componisten.

Van Gompel schreef in opdracht van o.a. het SNS Reaal Fonds, ensembles zoals het Ricciotti, Basho, Haydn Jeugd Strijkorkest, Camerata Antonio Lucio en Emmy Verhey.

Sacred Order werd in 1999 geselecteerd voor het Project Jonge Componisten van het (voormalig) Nederlands Ballet Orkest. Zijn internationale debuut maakte hij in 2003 met The Path is the Goal in een tournee door Engeland en Schotland.

website: www.frankvangompel.com

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.