muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Sinatra

eigenlijk Francis Albert S. (geboren 12-12-1915 in Hoboken bei New Jersey, overleden 14-5-1998 in Los Angeles), Amerikaans zanger, acteur en entertainer.

De uit armoedige omstandigheden afkomstige Frank Sinatra wilde eerst journalist worden, maar koos uiteindelijk later toch voor een carrière als zanger. Zijn eerste successen oogstte Sinatra als lid van de zanggroep "The Hoboken Four", die in 1937 met de song "Night and Day" winnaar van een radio-amateurwedstrijd werd.
Van 1940 tot '42 trad Sinatra als zanger in de band van zijn leermeester Tommy Dorsey op.
Reeds in het midden van de jaren veertig wist de Amerikaan de massa's te betoveren. In meer dan 2.000 fan-clubs waren meer dan 40 milljoenen fans georganiseerd, en in oktober 1944 wilden ongeveer 30.000 teenagers bij een concert aanwezig zijn, dat "The Voice" - zoals Sinatra genoemd werd - in de Paramount-bioscoop aan de Times Square in New York gaf.
In het begin van de jaren vijftig leek het einde van het grote Sinatra-tijdperk door de opkomst van de rockmuziek gekomen te zijn. Een engagement als acteur in de Anti-oorlogsfilm "From here to eternity", waarvoor Sinatra met een Oscar onderscheiden werd, gaf een nieuwe impuls aan zijn carrière.
Naast verdere werkzaamheden als acteur, hield hij zich ook met het regisseren en produceren van films bezig, en kon hij ook nog zijn loopbaan als zanger met succes voortzetten.
De politiek sterk geëngageerde musicus, die steeds weer in schandalen en affaires verstrengeld raakte, werd nog in januari 1998 voor zijn levenswerk met de American Music Award onderscheiden. Vier maanden later, op 14. mei 1998, stierf de al tijdens zijn leven legendair geworden Amerikaanse entertainer Frank Sinatra op 83-jarige leeftijd.

Hits: "All the May" "Can-Can" "Come Fly With Me" "My Blue Heaven" "Strangers in the night" "New York" "My Way"

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.