kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank NuytsFrank Nuyts geboren Oostende, 3 februari 1957
Belgisch componist, pedagoog en percussionist

Frank Nuyts krijgt zijn muzikale vorming aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent, waar hij hogere diploma's behaalt voor slagwerk en kamermuziek. Na het voorleggen van enkele composities, geschreven tijdens zijn studieperiode, wordt Nuyts uitgenodigd door de componist Lucien Goethals om bij hem compositie en analyse van 20e-eeuwse muziek te studeren.

Vooral de studie van de muziek van Goethals zelf, van Webern en de andere modernen, beïnvloedt Nuyts. De eerste officiële composities die in die periode ontstaan, zijn dan ook gecomponeerd in een post-serieel idioom. Een verdere inspiratiebron vindt de componist in de contemporaine literatuur, een gegeven dat een constante zal blijven in Nuyts loopbaan. Daarnaast was zijn betrokkenheid bij de opvang van Chileense vluchtelingen de aanleiding tot het schrijven van verschillende werken waarin de componist zich als geëngageerd kunstenaar profileert, en waarin de invloed van de Latijns-Amerikaanse muziek te merken is.

Als slagwerker voert Nuyts in die periode enkele speciaal voor hem gecomponeerde werken uit van o. a. Buckinx, Goethals en Goeyvaerts. In 1977 leert hij ook zijn vrouw, de pianiste Iris De Blaere, kennen, die vele van zijn werken zal creëren.

In de periode 1979 tot 1985 krijgt Nuyts stilaan bekendheid binnen de scène van de nieuwe muziek. Hij wint enkele prijzen (o.a. in 1979 de Tenutoprijs voor compositie van de BRT voor Alsof de hand nooit meer weggaat en in 1981 een bekroning voor de soundtrack (de compositie Bombos del Sol) van de abstracte animatiefilm Kosmogonia op het filmfestival van Brussel).

Nuyts onderneemt een concertreis naar Hongarije (1982) en kan op enkele belangrijke gelegenheden zijn stukken laten uitvoeren (o. a. Philtre op het Gaudeamus festival voor Nieuwe Muziek te Amsterdam (1984) en Squib ter afsluiting van het congres in 1985 te Seoul over neotonale muziek).

In 1985 wordt Nuyts benoemd als leraar compositie en slagwerk aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.

Na een periode van bezinning slaat Nuyts in 1986, door zijn interesse voor niet-klassieke muziek en door zijn vriendschap met de componist Boudewijn Buckinx, een andere weg in en wordt hij samen met Buckinx één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het postmodernisme in Vlaanderen. Zijn eerste belangrijke postmoderne werken Rastapasta en Woodnotes, worden in 1987 samen met enkele stukken van Buckinx uitgevoerd tijdens een controversieel concert in Gent.

In 1989 wordt om een geëigende accurate uitvoering van zijn werken te garanderen, de groep Hardscore opgericht. Op die manier wil Nuyts een brug slaan tussen de meer commerciële muziek en de hedendaagse klassiek.

Verdere belangrijke feiten uit de periode 1986 tot 1995 zijn de samenwerking met het kunstencentrum Vooruit in Gent (creaties van B-Side Art, Music to raise hell, Ga.n en Le concert impromptu), de contacten met de componist-dirigent Dirk Brossé (creaties van When the tombs of brass are spent en de tweede symfonie), enkele concertreizen naar Glasgow en Wenen en in 1992 de Prix de la musique contemporaine de Québec voor het volledige kamermuziekoeuvre. In 1995 ontvangt Frank Nuyts de vijfjaarlijkse cultuurprijs van de Stad Gent.

Vanaf 1995 neemt de groep Hardscore een centrale plaats in in Nuyts' composities: hij componeert 6 boeken Hardscores, waarvan de laatste in 2000 afgewerkt werd. In 1997, 1998 en 1999 worden er ook CD-opnames gemaakt van de respectievelijke Hardscore-boeken 4, 2 en 3, en 5. Daarnaast componeert Nuyts, meestal in opdracht, enkele werken voor een meer klassieke bezetting.
Vanaf 2002 levert hij composities voor het theatergezelschap Ensemble Leporello: (oa. muziektheater Bekket) (2003).
Schrijft in 2004 in opdracht van het Symfonie orkest Vlaanderen Different from habit en in 2005 zijn 4de Symfonie Brandgang in opdracht van VZW Zonzo voor de Filharmonie.

Momenteel doceert Nuyts compositie aan de Hogeschool Gent.

Bron: www.muziekcentrum.be

websites: www.hardscore.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 16.