muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank LondonAmerikaans trompettist, bandleider en componist

Frank London is een in New York City gevestigde bandleider en componist, en één van de meest prominente Amerikaanse musici actief in klezmer muziek. Hij speelt ook verscheidene andere blaasinstrumenten, toetsenbord en doet soms achtergrond zang.

Frank London is lid van de Klezmatics, s'werelds leidende experimentele/traditionele klezmer groep met enkele creatieve muzikanten uit New York, waaronder Elliott Sharp, Marc Ribot, Jim Leff en DJ Nastee. Verder is hij lid van Hasidic New Wave, en trad hij op met John Zorn, LL Cool J, Mel Torme, Lester Bowie's Brass Fantasy, LaMonte Young, They Might Be Giants, David Byrne, Jane Siberry, Ben Folds 5, Mark Ribot, Maurice El Medioni en Gal Costa, en speelde een rol op meer meer dan 100 CD's.

Zijn eigen opnamen bevatten Invocations (zang muziek); Frank London's Klezmer Brass Allstars Di Shikere Kapelye en Brotherhood of Brass; Nigunim en The Zmiros Project (Joodse mystieke songs, met Klezmatics zanger, Lorin Sklamberg); The Debt (film en theatermuziek); The Shekhina Big Band; de sountrack voor The Shvitz; de soundtrack voor The Divahn van Perl Gluck en vier uitgaven met de Hasidic New Wave.

London onderzoekt Joodse muziek van binnenuit zowel als dat hij het tegen zijn grenzen duwt. De muziek van The Shvitz is een verbinding van klezmer (traditionele Joodse muziek) en nieuwe muziek uit de binnenstad (die in zichzelf elementen van Jazz, klassiek en punk rock combineert).

Zijn projecten bevatten de folk-opera A Night in the Old Marketplace (gebaseerd op nakht oyfn altn mark van Y.L. Peretz Bay); Davenen, een dans voor het Pilobolus Dans Gezelschap en de Klezmatics; Grote Kleine Werken The Memoirs of Gluckel of Hameln en Min Tanaka's Romance.
Hij componeerde muziek voor films, waaronder The Brother from Another Planet (1984) en Men With Guns van John Sayles, Murder and Murder van Yvonne Rainer, Golem van het Tsjechisch-Amerikaanse Marionetten Theater en voor het Ivye Project van Tamar Rogoff.

Hij was muzikaal leider voor David Byrne en Robert Wilson's The Knee Plays en werkte samen met de Palestijns-Amerikaanse violist Simon Shaheen, onderwees Joodse muziek in Canada, Crimea, en de Catskills, en produceerde CD's voor Zigeuner legende Esma Redzepova, en de Algerijnse pianist Maurice el Medioni.

Hij trad op in de serie Sex and the City van HBO, op het North Sea Jazz Festival en het Lincoln Center Summer Festival. Ook was hij mede-oprichter van Les Miserables Brass Band en de Klezmer Conservatory Band. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.