muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Bridge

Frank Bridge geb. 26-2-1879 in Brighton - gest. 10-1-1941 in Eastbourne
Brits violist, dirigent en componist

Hij studeerde compositieleer bij Charles Stanford aan de Royal Academy of Music in London.
Hij was een erkend violist en altviolist o.a. in het English String Quartet. Hij was ook dirigent en leidde herhaaldelijk het Audrey Chapman Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra.
In 1923 maakte hij een tournee door de Verenigde Staten, waar hij zijn eigen composities dirigeerde.
Zijn bekendste leerling is de componist Benjamin Britten.
Bridge schreef o.a. vier klankgedichten, suites, piano en orgelmuziek, orkestwerken voor koren, liederen en kamermuziek.

Het bijzondere aan het oeuvre van Frank Bridge is wel dat het twee cultuurhistorische hoofdstromingen in zich verenigt. Tot in de eerste wereldoorlog componeerde Bridge muziek die als laatromantisch bestempeld kan worden. Veel sfeerrijke korte stukken en liederen, maar ook zijn meteen al meeslepende Eerste Pianotrio en de prachtige Fantasy voor pianokwartet. De eerste wereldoorlog leidde echter tot een kentering in zijn muzikale taal, voelbaar in zijn dramatische Sonate voor cello en piano, waaraan hij van 1913 tot 1917 werkte. De muzikale taal die Bridge na de eerste wereldoorlog spreekt, heeft haar onschuld verloren. Bridge vindt inspiratie in de muziek van moderne continentale componisten en wordt de belangrijkste modernistische Engelse componist, zoals blijkt uit zijn Tweede Sonate voor viool en piano en het Tweede Pianotrio. Overigens wordt zijn belangstelling voor de continentale muziek, waaronder muziek van de 'vijand', hem in zijn vaderland niet altijd in dank afgenomen. Dat leidt tot een miskenning waaraan pas sinds de laatste decennia van de twintigste eeuw een einde lijkt te komen. Heel veel waardering ondervindt hij wel van zijn enige leerling, Benjamin Britten, die hem niet alleen eert met zijn compositie Variations on a Theme by Frank Bridge, maar die als pianist zijn werken op bijna onnavolgbare wijze heeft uitgevoerd - getuige de bewaard gebleven opnamen van de Fantasy, de Cellosonate en het Tweede Pianotrio. (Bron: Amsterdam Bridge Ensemble)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.