muziekbus
Dit artikel is 15-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francois Servais

Adrien François Servais, Belgisch cellist en componist, geboren 6 juni 1807 in Halle bij Brussel, gestorven 26 november 1866 in Halle.

biografie
Adrien François Servais werd eerst door zijn vader in het vioolspel opgeleid en later door Corneille Vanderplancken. Hij besloot de viool op te geven ten gunste van de cello n.a.v. een concert door de celloleraar Nicolas Joseph Platel (1777-1835). Rond 1827 begint Servais cellostudies bij Nicolas Platel in de École Royale de Musique in Brussel, waar hij in 1829 de Eerste Prijs voor cello behaalt. Eveneens in 1929 wordt hij de assistent van Platel aan het conservatorium van Brussel. Voorts is hij cellist in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg en dirigent van de Harmonie Sinte-Cecilia te Halle.

Servais werd omwille van zijn virtuose cellospel door zijn tijdgenoten "de Paganini van de cello" genoemd. Hij trad regelmatig op in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Servais ondernam vanaf 1834 lange concertreizen naar Oostenrijk, Polen, Rusland, Oekraïne, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Roemenië, Turkije, Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland, Litouwen en Wit-Rusland.
Tijdens een van zijn talrijke tournees met meer dan 10.000 concerten in heel Europa stonden regelmatig zijn eigen composities op het programma. Zijn reizen voerden hem onder andere naar Rusland, waar hem waarschijnlijk door prinses Youssopov een Stradivarius-Cello werd geschonken. Sindsdien wordt dit instrument "Servais" genoemd. Dit instrument bevindt zich tegenwoordig in het Smithsonian Museum in Washington en wordt door kenners het beste instrument ter wereld genoemd.

In 1842 trouwt hij met de Joodse tot het christendom bekeerde en muziekliefhebbende koopmansdochter Sophie Feygin uit Sint-Petersburg, met wie hij zes kinderen krijgt

In 1848 wordt hij aangesteld als celloleraar aan het conservatorium van Brussel.

Servais schreef vooral composities voor cello. Zijn oeuvre omvat onder meer 2 celloconcerten, fantasieën voor cello en orkest, capriccio's en duetten voor cello en klavier, duetten voor cello en viool en études.

website gewijd aan Adrien François Servais: www.servais-vzw.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.