muziekbus
Dit artikel is 07-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

François Roberday

Frans componist en organist, gedoopt op 21.3.1624 in Parijs, gestorven 13.10.1680 in Auffargis

Francois Roberday was de zoon van een bekend goudsmid die ook orgels bouwde en kwam uit een familie van musici. Roberday was zwager van Jean-Henri d'Anglebert, een van de bekendste Franse componisten en clavecinist van de Franse koning.

Na het overljden van zijn zijn vader volgde Roberday deze op als goudsmid van de koning. In 1659 werd hij benoemd tot kamerdienaar van van koningin Anna van Oostenrijk en vervolgens van van koningin Maria Theresa van Spanje.

Roberday was organist van verscheidenen kerken in Parijs, waaronder de belangrijkste de Notre-Dame des Victoires kerk en de Petits-Pères kerk. Voorts was hij bekend als leraar en het kan zijn dat Jean-Baptiste Lully een van zijn leerlingen was.

De eerst zeer vermogende en in hoog aanzien staande Roberday viel na de dood van zijn begunstiger kardinaal Mazarin om onbekende redenen in ongenade en stierf uiteindelijk in 1680 straatarm in het dorpje Auffargis tijdens een epidemie.Francois Roberday's bekendste werk is fuga's en capriccio's, een collectie orgelwerken gepubliceerd in 1660 in Parijs. Uit de collectie spreekt een behoorlijke Italiaanse invloed en veel van de stukken zijn gebaseerd op thema's van belangrijke tijdgenoten, waaronder Girolamo Frescobaldi, Louis Couperin, Jean-Henri d'Anglebert, Johann Jakob Froberger, Francesco Cavalli en anderen.

Sommige onderzoekers zien fuga's en capriccio's als een belangrijke voorloper van J. S. Bach's Kunst der Fuge. Aangezien de werken in de collectie niet liturgisch zijn, maken zij Roberday tot een van de laatste componisten van de Franse polyfone traditie.

website: www.hoasm.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.