muziekbus
Dit artikel is 21-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francois Couperin

François Couperin geboren Parijs, 10-11-1668, gestorven Parijs, 12-9-1733
Frans componist en organist

Ook wel 'Le Grand' genoemd.
Hij was de zoon van Charles Couperin, die hem orgel- en clavecimbellessen had gegeven en die stierf toen Couperin 11 jaar was. Hierna volgde hij zijn vader op als organist van de St. Gervais, maar omdat hij nog zo jong was en moest studeren, nam de organist Michel Richard de Lalande deze functie voor hem waar tot 1685.

Na het overlijden van zijn vader kreeg hij les van diens broer François. De broers Charles, Louis en François Couperin waren alledrie leerlingen geweest van Chambonnières, waardoor Couperin al vroeg de invloed onderging van deze eerste grote clavecinist. Naast zijn oom François was de organist Jacques Thomelin zijn belangrijkste leraar en hij volgde deze in 1893 op als een van de vier organisten van de kon. kapel te Versailles. Later werd hij hofklavecinist en muziekleraar van verschillende kon. prinsen en prinsessen.

Hij dirigeerde regelmatig concerten in het paleis van de hertog van Orléans en in het paleis te Versailles. Hij componeerde voor de laatste de Concerts royaux. Hij ging ook kerkelijke muziek componeren. Na de dood van Lodewijk XIV in 1715 kreeg hij meer tijd om te componeren.

In 1723 droeg hij om gezondheidsredenen zijn functie van organist aan de St. Gervais over aan zijn neef Nicolas Couperin. In 1730 gaf hij ook zijn functies aan het hof op.

De laatste jaren van zijn leven trok de componist, die zijn hele leven in Parijs had doorgebracht, zich volledig uit het muziekleven terug. De bewondering die hij koesterde voor Italiaanse componisten, en in het bijzonder voor Corelli had zijn weerslag op zijn composities. Hij vermengde in zijn muziek Franse en Italiaanse elementen, combineerde eenvoudige melodieën met een rijke harmoniek en introduceerde in Frankrijk in zijn triosonates de dubbele bezetting van de viool en de Italiaanse kamerstijl van Corelli's kerksonates.
François Couperins werk omvat naast theoretische geschriften over de wijze van bespelen van het klavecimbel en de uitvoeringspraktijk overwegend klavecimbelwerken ("240 Pièces de clavecin"), maar ook orgelwerken, kamermuziek, motetten en wereldlijke cantates.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.