muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francois Antoine Habeneck

Francois Antoine Habeneck geboren 22-1-1781 Mézières, gestorven 8-2-1849 Parijs Frans violist en dirigent

Habeneck studeerde eerst viool bij zijn vader daarna bij Pierre Baillot aan het conservatorium van Parijs, waar hij in 1804 de eerste prijs voor viool behaalde.

Hij was eerste violist bij de Parijse Opéra. Tussen 1806 en 1815 dirigeerde Habeneck reeds de concerten van het Parijse Conservatorium. In 1828 kreeg hij de leiding over de nieuw gevormde "Société des concerts du Conservatoire". Via deze concerten introduceerde hij de symfonieën van Beethoven in Frankrijk

In 1821 werd hij directeur van de Grand Opéra in Parijs, een functie die hij drie jaar heeft uitgeoefend. Van 1824 tot 1846 was hij daar kapelmeester.

In 1825 werd Habeneck professor voor vioolmuziek aan het conservatorium van Parijs, een functie die hij 23 jaar heeft uitgeoefend. Onder zijn leerlingen waren Jean Delphin Alard en Hubert Léonard.

Zijn compositorisch werk is vooral van belang vanwege de interpretatie van het symfonisch werk van Ludwig van Beethoven. Het omvat o.a. twee vioolconcerten, drie concertante duo's voor twee violen, variaties voor strijkkwartetten, variaties voor orkesten evenals talrijke stukken voor viool. Hij publiceerde ook een vioolmethode.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.