muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francois Adrien Boieldieu

Francois Adrien Boiëldieu geb. 16-12-1775 in Rouen - gest. 8-10-1834 in Jarcy bij Parijs
Franse componist

Francois Adrien Boiëldieu, die zijn muziekopleiding bij Charles Broche gekregen had, schreef op achttienjarige leeftijd zijn eerste opera. La fille coupable werd in zijn geboortestad enthousiast ontvangen. Nadat zijn plan om daar een muziekschool op te zetten mislukte, verhuisde hij in 1796 naar Parijs.

Hier werd hij door de familie Érard opgenomen, die piano's en harpen bouwde. Daardoor leerde hij belangrijke muzikanten kennen zoals Etienne Nicolas Méhul en Luigi Cherubini. In 1798 werd hij pianoleraar aan het conservatorium van Parijs. Zijn eerste grote succes oogstte hij in Parijs met Le calife de Bagdad (1800).

In 1803 reisde Boiëldieu naar St. Petersburg, waar hij benoemd werd tot dirigent aan de keizerlijke opera en muziekdirecteur aan het hof van tsaar Alexander I te St. Petersburg was.

In 1811 keerde de componist terug naar Parijs, waar hij vooral met zijn opera's Jean de Paris (1813) en La dame blanche (1825, die als Frans tegenstuk van de opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber gezien wordt) veel succes had.

In 1817 volgde Boiëldieu Méhul op als compositieleraar aan het conservatorium van Parijs. Tot zijn bekendste leerlingen behoren o.a. Francois Joseph Fétis, Adolphe Adam en Daniel Francois Esprit Auber.

Aangezien Boiëldieu componeerde door te zingen waren zijn laatste levensjaren een kwelling. Hij werd steeds heser en verloor tenslotte zijn spraakvermogen.

Muzikale werken: Naast ongeveer veertig composities voor opera, die bijna uitsluitend tot het genre opéra comique behoren en romantische elementen in zich dragen, schreef hij ook ettelijke ballades voor zangstemmen en piano, harp- en pianosonates en andere werken voor deze instrumenten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.