muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franco Alfano

Franco Alfano geb. Napels 8-3-1876 - gest. San Remo 1954
Italiaans pianist en componist

Alfano studeerde aan het conservatorium van Napels, daarna Leipzig onder Judassohn en tenslotte nog in Parijs en Berlijn. Hij begon zijn carrière als pianovirtuoos van voornamelijk eigen werk.

In 1916 werd Alfano compositieleraar aan het conservatorium te Bologna. Van 1923-39 was hij directeur van het conservatorium in Turijn en na 1942 werd hij leider van de opera-afdeling van het conservatorium di Santa Cecilia in Rome. Vanaf 1950 was hij directeur van het Liceo Musicale Rossini in Pesaro.

Zijn eerste grote succes boekte hij met zijn opera Risurrezione (1904), naar Tolstois Opstanding (1898). Hij bracht enige vernieuwing in het verisme, bijvoorbeeld in l'Ombra di Don Giovanni (1914) en La leggenda di Sakuntala (1921). Later wendde hij zich weer van elke vernieuwing af en componeerde in de stijl van de Italiaanse laatromantiek o.a. Il dotter Antonio (1949).

Op verzoek van de familie Puccini voltooide hij de opera Turandot. Alfano nam in Italië dezelfde plaats in als Richard Strauss in de Duitssprekende landen.

Meer werken: opera's Madonna Imperia (1926), L'ultimo Lord (1930), Cyrano de Bergerac (heroïsch drama naar Rostand, 1936); symfonieën Symfonie in E, Tweede symfonie; orkestwerken Suite Romantica, Divertimento (voor klein orkest); balletmuziek; kamermuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.