muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francisco Guerrero

Francisco Guerrero geboren Sevilla ?-5-1528, gestorven Sevilla 8-11-1599
Spaans componist en kapelmeester

Francisco Guerrero was de grootste vertegenwoordiger van de Andalusische school gedurende de tweede helft van de XVI eeuw.

Zijn carrière in de muziek begon als "cantorcico" (kindzanger) van de kathedraal van Sevilla. Hij was een leerling van zijn broer Pedro, van Fernández Castilleja en van Cristóbal de Morales.

Zijn beroepsleven speelde zich af rond de kathedralen van Jaén (1546), Sevilla (1548), Málaga (1554) en weer in Sevilla in 1555.

Guerrero kreeg grote bekendheid zowel binnen als buiten Spanje en veel van zijn werken werden gepubliceerd in Frankrijk, Italië en Vlaanderen.

De theoreticus Cerone vergeleek hem met de flamenco componist Orlando di Lasso. Dit is een indicatie van hoe hoog men hem waardeerde.

Zijn polyfonie lijkt veel op dat van Morales: in kleur, transparantie en van groot lyrisch karakter. Het is spriritueel en mystiek. Hij zei zelf dat het enige wat hij met zijn muziek wilde bereiken, het verlichten van zielen was en niet om aanleiding te geven tot vleierij.

Onder zijn belangrijke werken zijn zo'n 20 missen, meer dan 100 motetten, een magnificat boek en zijn liederen en spirituele villanescas Canciones y Villanescas Espirituales. Verder vinden we enkele van zijn wereldlijke werken in het zanboek van Medinaceli.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.