kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francesco Manelli

Francesco Manelli geboren Tivoli ca. 1595, gestorven Venetië ca. 1670
Italiaans zanger en componist

Het was een met Rome geassocieerd gezelschap dat de opera naar Venetië bracht.
De librettist, componist en teorbe-speler Benedetto Ferrari (ca 1603-1681) en de componist Francesco Manelli luidden de Venetiaanse opera in met hun uitvoering van Andromeda in het Teatro San Cassiano in 1637. Dit was een theater waar publiek tegen betaling werd toegelaten, een beslissende stap in de geschiedenis van de opera, omdat zij tot dan toe afhankelijk was geweest van rijke of aristocratische patronen.

Manelli componeerde vele opera's, waarvan alleen de libretto's behouden zijn gebleven. Zijn enig bewaard gebleven compositie is een verzameling liederen uit 1636.

Produkties zoals Andromeda waren 'low-budget' ondernemingen, waarbij librettist Ferrari tevens als musicus en componist Manelli en diens vrouw tevens als zangers actief waren. Alles bij elkaar waren er zes zangers, van wie er drie castraten waren, en twaalf instrumentalisten, waaronder twee klavecimbelspelers en twee trompettisten. Niettemin probeerde men in deze en latere Venetiaanse opera's op een kleinschalige manier de theatrale wonderen van de intermedi en de Romeinse opera's te evenaren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 113.