muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francesco Geminiani

Francesco Saverio Geminiani geb. 1679/1680 Lucca, gest. 17-9-1762 Dublin
Italiaans vioolvirtuoos, componist en musicoloog

Na zijn eerste vioollessen van zijn vader te hebben gekregen studeerde Francesco Geminiani verder viool bij C.A. Lonati in Milaan, bij Arcangelo Corelli in Rome en bij Alessandro Scarlatti in Napels. Van 1707 tot 1710 deed hij zijn eerste ervaring op in een orkest in Lucca en vanaf 1711 was hij eerste violist en dirigent van het Hoftheater in Napels.

In 1714 vestigde Geminiani zich in London, waar hij al snel een populair vioolvirtuoos werd en een bekend leraar. Geminiani kreeg veel aanhang onder de aristocratie en de leidende figuren van het hof en werd uitgenodigd om viool te spelen voor George I, begeleid op de klavecimbel door Händel.
Hij had ook enkele aristocratische leerlingen waaronder de graaf van Essex, die in 1728 onsuccesvol probeerde Geminiani tot 'Master' en 'Composer' van de 'State Music of Ireland' te maken. Het was ook de graaf van Essex die hem uit de gevangenis moest redden vanwege zijn enorme schulden ontstaan door zijn passie voor het handelen in en verzamelen van kunst. Dit was waarschijnlijk de reden waarom hij in 1733 naar Dublin vertrok.

Van 1733 tot 1740 verbleef hij in Dublin, waar hij al gauw een goede reputatie opbouwde als leraar, uitvoerder, concert promotor en musicoloog. Verder opende hij een concertzaal in Dublin, waar hij de bovenzaal voor muziek gebruikte en de benedenruimtes voor de handel in schilderijen.

Geminiani verbleef van 1749 tot 1755 in Parijs. Hij hield zich hier bezig met de Franse vertaling van zijn vioolstudieboek en met de herdruk van zijn sonaten en concertstukken.

In 1755 keerde Francesco Geminiani eerst terug naar Londen maar ging vier jaar later naar Ierland waar hij concertmeester werd en waar hij zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht.

Geminiani begon tamelijk laat met componeren en men bemerkt de invloed van zijn leraren in zijn composities. Zijn latere werken zijn door de versieringstechniek belangrijk voor de studie van de muziek uit de late Barok. Zijn invloed op Stamitz is van belang geweest. Zijn voornaamste werk is het in 1731 verschenen The Art of Playing on the violin, later uitgegeven onder de titel The entire and complete tutor for the violin.

Geminiani componeerde alleen instrumentale werken waaronder sonaten voor strijkorkesten met een verschillende bezetting evenals talrijke Concerti grossi en klavecimbelwerken. Hij schreef behalve bovenstaande nog andere studiewerken zoals bijvoorbeeld een algemeen studieboek voor het spelen van de contrabas en het boek Guida Armonica.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.