muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francesco Durante

geb. 31-3-1684 in Fratta Maggiore bij Napels, gest. 30-9-1755 in Napels
Italiaans componist

Francesco Durante studeerde aan het 'Conservatorio di S. Onofrio' in Napels en was vermoedelijk rond 1700 leerling van Giuseppe Ottavio Pitoni in Rome. In 1710 ging hij een jaar les geven aan zijn vroegere opleidingsinstituut.
Van 1728 tot 1738 was hij kapelmeester aan het 'Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo' in Napels. Vier jaar later volgde hij de Italiaan Nicola Porpora op als leraar aan het 'Conservatorio di S. Maria di Loreto' en verder gaf hij vanaf 1745 ook les aan het 'Conservatorio di S. Onofrio', waar hij eens zelf was opgeleid en al eerder les had gegeven.

Durante, die - hoewel hij zelf geen opera's schreef - als componist van de Napelse School wordt beschouwd, schreef vooral kerkmuziek (waaronder missen, 2 requiems, 14 psalmen, 2 magnificats, een te deum, 14 motetten, 6 antiphonen, 4 litanieën, 3 hymnen, 12 madrigalen evenals een cantate en stukken voor cembalo.

Francesco Durante werd ondanks het grote aantal composities vooral bekend als leraar. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. Giovanni Battista Pergolesi, Niccolò Piccinni, Tommaso Traetta en Antonio Sacchini. Bovendien schreef Durante enkele didactische werken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.