muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francesco Cavalli

eigenlijk Pier Francesco Caletti-Bruni geb. 14-2-1602 in Crema - gest. 17-1-1676 in Venetië
Italiaans componist

Francesco Cavalli, eigenlijk Pier Francesco Caletti-Bruni, zoon van de kerkkapelmeester van Crema, kreeg zijn eerste muzieklessen bij zijn vader.

Hij was een beschermeling van de burgemeester van Crema, Frederigo Cavalli, en nam daarom, zoals in Italië vaak voorkwam, diens naam aan.

De burgemeester stuurde Cavalli naar Venetië, waar hij een leerling werd van Claudio Monteverdi en aan de San Marco eerst zanger, in 1640 tweede organist, in 1665 eerste organist en in 1668 kapelmeester werd.

Naast C. Monteverdi is Cavalli een van de belangrijkste operacomponisten van de vroege Venetiaanse school. In de traditie van de Venetiaanse opera bracht hij een emotioneler en direct aansprekend element. Hij kreeg een opdracht voor het schrijven van een opera bij het huwelijk van Lodewijk XIV. Dit werd de Ercole amante , die echter pas in 1662 werd opgevoerd. In 1660 ging de Serse in Parijs in première.

Van de 41/42 opera's die Cavalli componeerde, behoren Giasone (1649) en Ciro(1654), tot zijn beste werken; daarnaast schreef hij vooral kerkmuziek.

De voortdurende vraag naar nieuwe werken in Venetië vindt zijn weerslag in de omvang van Cavalli's produktie. Van zijn eenenveertig opera's was Giasone de beroemdste (1649), een complete partituur met scènes waarin aria's en recitatieven elkaar afwisselen en de twee stijlen altijd zorgvuldig van elkaar onderscheiden blijven. Van Cavalli's andere opera's zijn Egisto (1643), Ormindo (1644) en Calisto (1651) de laatste tijd weer opgevoerd, met wijzigingen en toevoegingen die de componist waarschijnlijk versteld hadden doen staan. Cavalli's recitatief heeft niet de veelzijdigheid en de psychologische nuances van dat van Monteverdi, maar is toch rijk aan dramatische en ontroerende momenten. De veel meer uitgewerkte aria's zijn echte theaterstukken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.